14-02-09

De kus van Robert Doisneau

doisneau_kiss

 

Deze kus is een van de bekendste snapshots, sedert de jaren 80 onlosmakelijk in ons collectief geheugen gegrift.

 

Welk verhaal zit achter deze foto?

Robert Doisneau nam ze in de jaren 50 n.a.v een reportage voor Lifemagazine. Toen werd de foto niet zo sterk opgemerkt. Ze was slechts een foto in een reeks die een reportage moest illustreren.

De foto werd beroemd in '86 toen ze gecommercialiseerd werd dankzij de poster en ook een aantal nevenproducten die kort daarop volgden (kalenders, puzzels e.d.m.).

Een Frans koppeltje beweerde het gefotografeerde stel te zijn. Omdat het in bezitnemen van een icoon, haar icoon nog wel Francois Bornet ondraaglijk overkwam meldde zij zich(in 1992) na lang aarzelen.

In de fifties was ze als leerling-actrice ingehuurd door Doisneau om samen met haar vriend Jacques (in '92 reeds overleden) kussend te poseren. Dat moest op verscheidene locaties in Parijs. Vermits het stel mekaar graag zag en ze er bovendien voor betaald werden was dit een mooie studentenjob. Een halve dag poseerden ze voor hem.

Doisneau had trouwens vroeger al verteld dat hij nooit verliefde stelletjes zomaar ongevraagd op straat had durven fotograferen, vermits het dan vaak ging om verboden ontmoetingen e.d.m...

 

Vraag me af of de fotograaf anno 21ste eeuw nog zo gereserveerd is...

 

Happy Valentine!!!

http://www.arhv.lhivic.org/index.php/2007/12/19/591-speak...

 

08:30 Gepost door doeterniettoe in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.