13-02-09

Stom is niet na te denken over de eigen daden, je eigen daden altijd begrijpen en goedkeuren...

 

'Je me comprends, ik begrijp mezelf ', alsof dat volstaat in een wereld van communicatie.

Iemand die een vastgeroeste mening heeft en daar sowieso wil bij blijven wat is die als gesprekspartner waard? Het komt er op aan tot vergelijk te komen, tot beter inzicht in het hele gebeuren, soms is het juist prettig ongelijk te hebben als je dat tot een duidelijker inzicht brengt...

We zijn toch bewuste mensen, niet? Of zijn we gewoon passieve consumenten die alleen weten welk merk ze volgende keer willen kopen..De vrijheid in de keuze tussen C&A, H&M of een duurder merk, is dat de vrijheid waarvoor zoveel generaties streden?.

Stel je leeft in een land en dat stelt zich antagonistisch op tegenover een ander land, de kans is groot dat je je eigen land door dik en dun gaat verdedigen ook al heb je er geen valabele argumenten voor.

Mijn land, juist land. Punt uit. Dat is gewoon gemakkelijk, zo moet je je eigen positie niet in vraag stellen....

Stel je werkt in een bedrijf dat het niet zo nauw neemt met milieuwetgeving, kans is groot dat je die problematiek dan minimaliseert... Zit je in de kernsector dan ga je pleiten voor het behoud van kernenergie... Sommigen vinden dat zelfs nogal wiedes? Ja? Is dit nog denken? Of is het vasthangen aan je macht?

Eens je in een bepaalde sector zit die je te eten geeft (en waardoor je een gezin kan onderhouden), lijkt bij velen elke zin voor kritiek ten opzichte van de eigen sector weg te vallen...

Niet nadenken, gewoon je job doen, je ontspannen, 'entertainen', verstand op nul....

In de jaren 40-45 werkten ettelijke mensen probleemloos mee aan de Endlösung, zij zagen die anderen niet meer als mensen, maar als artikel, voorwerp.... dat leidde tot pogroms en de Kristallnacht.

Luister je nu wat sommige Israëli naar Arabieren schreeuwen dan hoor je dezelfde roep als toen. De nakomelingen van de slachtoffers van toen kiezen nu zelf een nieuwe groep uit om hen hetzelfde aan te doen: De Palestijnen/Arabieren  binnen Israël. Dood aan alle Arabieren roept iemand,zij krijgt applaus....Uiteraard is men in Gaza ook niet genuanceerd ten opzichte van de Israëli, zeker niet na de jongste bombardementen. Dit leidt tot steeds meer verzuring en ellende.  Alle mensen zijn hetzelfde wat gevoelens betreft, er is geen wezenlijk verschil tussen de haat van een Palestijn en die van een Israëli.  

Alleen: de mens lijkt niet uit zijn verleden te leren.

Kan je niet vermijden je met wat dan ook blijvend te identificeren? Kan je gewoon niet redelijk blijven nadenken? En navenant handelen?

In de laatste Arte philosophie uitzending had men het over 'Bêtise', stom is degene die bij zijn mening blijft en  zich opsluit in een  'je me comprends', een zichzelf begrijpen en daar genoegen mee nemen...

Arte Video+7: http://plus7.arte.tv/fr/detailPage/1697660,CmC=2427140,sc...

 

 

09:30 Gepost door doeterniettoe in Filosofie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: denken |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.