09-02-09

Eenzelfde feit wordt soms binnen dezelfde nieuwsredactie anders 'weergegeven'....

 gewapende bende 1105279847

Het feit dat in Caracas (Venezuela) een synagoge is vernield en beschilderd met anti-joodse slogans wordt m.i. keurig en exact neutraal weergegeven in volgende beschrijving op de site van de redactie  (vrt):

http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/buitenland/1.462124

zo 01/02/09 09:29 - In Venezuela heeft een gewapende bende zware vernielingen aangebracht in een synagoge in de hoofdstad Caracas. Het gebouw werd urenlang bezet. 15 mannen vielen het gebouw binnen en overmeesterden de bewakers. Ze schreven anti-joodse graffiti op de muren en vernielden religieuze voorwerpen en boeken.Volgens joodse leiders in Venezuela is de spanning te snijden sinds het land alle diplomatieke banden heeft verbroken met Israël. Dat gebeurde nadat Israëlische soldaten de Gazastrook waren binnengevallen. President Hugo Chavez had de Israëlische leiders toen genocidair genoemd. De minister van Buitenlandse Zaken heeft de gebeurtenissen al aangeklaagd. Hij riep de bevolking op om de vernielingen te veroordelen met dezelfde morele kracht waarmee ze de misdaden tegen het Palestijnse volk veroordelen.

In het gesproken journaal van 12 uur (vrt) klinkt dit wel helemaal anders:(zelf te checken via het terug oproepen van Ramblas op Klara van 9/2/09)

Hier de letterlijke transcriptie:“In Venezuela in Latijns-Amerika zijn 11 mensen aangehouden voor het plunderen vorige week van een joodse synagoge in de hoofdstad Caraccas. Bij de arrestanten zijn 7 politie-officieren. Vorige week vielen gewapende mannen het gebouw binnen, ze vernietigden religieuze voorwerpen en heilige boeken en ze schreven ook anti-joodse slogans op de muren. President Chavez veroordeelde de aanval op de synagoge maar tegenstanders zeggen dat Chavez zelf aan de basis ligt van het opgelaaide antisemitisme. De voorbije weken haalde hij scherp uit naar de Israëlische aanval op Gaza en hij stuurde ook de Israëlische ambassadeur het land uit.”

Men laat als laatste 'tegenstanders' van Chavez aan het woord die een verband leggen tussen Chavez' protest tegen de inval in Gaza, het wegzenden van de ambassadeur van Israël en de vernielingen aan de Synagoge.

Kritiek tegen de Zionistische politiek van Israël is totaal iets anders dan aanzetten tot plunderen van een synagoge , een oorzakelijk verband daartussen leggen is gewoon oneerlijke berichtgeving. Chavez veroordeelt de daders toch duidelijk!  Zijn protest daartegen wordt niet ernstig genomen...

 

Vanzelfsprekend speelt zulke voorstelling van de feiten in de kaart van de huidige Israëlische politiek en van rechts in het algemeen.

Is de berichtgeving zoals ze gebeurde in het 12 uur journaal eerlijk?  Nee.

Journalisten hebben als taak zelf verbanden en duiding te geven en de manipulaties waarvan zij ook voorwerp kunnen zijn te doorzien! 

 

15:42 Gepost door doeterniettoe in Media | Permalink | Commentaren (0) | Tags: journaal, mediamanipulatie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.