30-01-09

Reich Ranicki's gesprek met Gottschalk rond televisie....

 

Literair monument Reich-Ranicki weigerde de Duitse TV-prijs eind vorig jaar nogal ostentatief: hij zei vlakaf dat de uitzending waarin hij zat de grootste onzin was en liet dat duidelijk blijken. Gottschalk beloofde dat hij de kans zou krijgen zijn opvattingen rond televisie uiteen te zetten in een latere uitzending.

Die heeft intussen al een tijdje plaats gehad en jullie nederige dienaar keek erover maar kan dat dankzij You Tube hier nu goedmaken.

 

Hier Marcel Reich-Ranicki met Thomas Gottschalk over televisie en zijn mogelijkheden. Ranicki klaagt over het bedenkelijke peil van de Duitse televisie. Hij zou eens de Vlaamse televisie moeten kennen die hebben gewoon alle schooltv-programma's afgevoerd en vervangen door het nu terziele gegane Donna.

 

http://nl.youtube.com/watch?v=zDQSmE9tkcI

deel twee:

http://nl.youtube.com/watch?v=O3cr-ufyprc

deel drie: http://nl.youtube.com/watch?v=y_cGrRv0G-g

En toch gelooft ook uw nederige dienaar dat je best de originelen geeft. Zo is bvb in Vlaanderen nooit meer de originele tekst van Cyriel Buysse's 'Het gezin van Paemel ' op TV te horen geweest sinds Paul Cammermans een film erover maakte naar een scenario van Claus...

Een bewerking kan een verrijking zijn als men het origineel kent. Maar als men het origineel niet meer heeft als referentiepunt is de bewerking een armzalig afkooksel.

Wie gelooft dat gewoon namen debiteren, over kunst spreken 'cultuur' is, zoals vaak gebeurt, slaat de bal mis. Kurt Van Eeghem moet daar soms voor oppassen in Ramblas.. Ideeën aanreiken, uitpuren, zoals in Rondas of Trio daar leer je bij, dat geeft meer inzicht. Dat is eindelijk eens geen onzin.

Televisie die louter entertaint schiet in haar mogelijkheden tekort.

 

 

09:30 Gepost door doeterniettoe in Media | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reich-ranicki, televisie, media |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.