27-01-09

Zelfportret van ons allen: een persoon met twee geesten?

 De vijand schuilt in onszelf....

spheresheadFeitelijk zijn erin ons twee geesten 'of two minds...' stelt topeconoom Robert Reich:

Enerzijds willen we ons als plichtbewuste, democratische burgers gedragen. Daarom willen we dat bedrijven goede lonen uitbetalen, zorg dragen voor pensioen van hun werknemers. Anderzijds zijn we ook consumenten en beleggers. En wanneer we dat petje dragen willen we onze goederen zo voordelig mogelijk kopen. We gaan toch niet een paar cent meer betalen voor onze wasproducten en groenten. Dus kopen we in de winkel waar de prijzen ons het best bevallen. Daarnaast willen we ook dat ons geld zoveel mogelijk opbrengt. We verlangen van onze investering een hoog rendement. En dus kopen we aandelen van bedrijven die een stevig dividend betalen. Erger nog: we instrueren de beheerders van onze beleggingsfondsen dat ze zoveel mogelijk geld voor ons moeten verdienen.

Wanneer het divident van het bedrijf laag is of hun marktwaarde zakt, gaan de investeerders elders. Bedrijven moeten dus goede resultaten behalen. Daarom kunnen ze zich niet echt bekommeren om het milieu of om het pensioen van hun medewerkers, om de ziekteverzekering of om hun sociale verantwoordelijkheden. Dat is niet de taak van bedrijven. In die marktsituatie kunnen ze maar een ding doen: geld verdienen.(...) De resultaten die wij als burgers willen behalen staan lijnrecht tegenover onze belangen als consumenten. We willen best dat bedrijven méér doen voor de bescherming van het milieu. Kinderarbeid moet verdwijnen. De inkomstenkloof moet dicht. Maar als daardoor producten duurder worden gaan we elders onze inkopen doen....“ (Reich in Knack nr12, 2008)

 

Hoe met zulke mens, onszelf dus, omspringen? Hoe vermijden dat de consument, de aandeelhouder in ons het hoogste woord voert?

"Beleidsmensen en politici moeten toezien dat de stukken van de taart beter verdeeld worden. De democratie moet erop toezien dat de rijkdom beter verdeeld wordt  en dat de ongelijkheden worden weggewerkt. De groei van het superkapitalisme heeft de invloed van de democratie weggevlakt." (Reich in Knack12, 2008).

Er is een zinnige regelgeving nodig die de uitwassen van het superkapitalisme sterk beperkt zodat kinderarbeid, milieuvervuiling e.d.m degelijk en efficiënt kunnen worden aangepakt.

Tenslotte is de  democratische regelgeving  en zijn de nodige sociale vangnetten makkelijk af te breken (Minder belastingen is een populaire slogan in Vlaanderen....) . Moeilijker is het een democratie en sociale voorzieningen later terug op te bouwen, zeker in een ieder voor zich wereld als de onze....

De burgerzin in elk van ons zou het moeten kunnen halen op de consument in ons.

Waakzaam zijn tegen goedkope verkiezingsslogans die gewoon op gevoelens werken kan al helpen.

Is de mens daartoe in staat?

 

 Bibliografie: Robert B. Reich : Superkapitalisme

Lees volgend uitgebreid interview met Robert Reich (in de Groene Amsterdammer)

09:00 Gepost door doeterniettoe in Economie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: robert reich |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.