24-01-09

Lampedusa, anders bekeken in het TV-journaal van 19 uur.... Waarom?

Lampedusa, anders bekeken in het TV-journaal van 19 uur.... Waarom?

 

Drie verslaggevingen van dezelfde feiten:

 

Dit maakte het 19-uur TV-journaal ervan:

http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.4570...

“Op het Italiaanse eilandje Lampedusa zijn 700 vluchtelingen ontsnapt uit een opvangscentrum. Ze forceerden de hekken en gingen ervandoor. Lampedusa ligt tussen Afrika en Italië. De vluchtelingen maken de oversteek vaak in gammele bootjes.Zo bracht het radiojournaal van 19 uur hetzelfde voorval


  • Op het Italiaanse eiland Lampedusa hebben illegale migranten betoogd tegen de omstandigheden waarin ze worden vastgehouden. Ze zitten er met ongeveer 1300. Ze waren uit het opvangscentrum ontsnapt. Vanuit Rome Hedwig Zeedijk:

    “De rust op het zuidelijkste eiland van Italië Lampedusa lijkt te zijn teruggekeerd. Honderden immigranten die vanmorgen onder luid applaus op straat werden ontvangen door de lokale bevolking zijn weer teruggekeerd naar het gesloten opvangscentrum. De vluchtelingen braken uit het kamp uit protest tegen de onmenselijke omstandigheden waaronder ze in het centrum leven. Ze eisen overplaatsing naar het vasteland. Maar ook de lokale bevolking protesteert: zij zijn tegen de bouw van een nieuw opvangscentrum. Na een gezamelijke manifestatie voor het stadhuis en de belofte van overplaatsing door de burgemeester werden de immigranten teruggestuurd naar het opvangscentrum. Volgens premier Berlusconi was er overigens geen sprake van een uitbraak omdat de immigranten volgens hem vrij zijn, binnen en buiten te gaan. 'Het is geen concentratiekamp', aldus de premier.Zo luidt de tekst van de website van 'de redactie':

http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/buitenland/090124...

“Op het Italiaanse eiland Lampedusa hebben enkele honderden illegale migranten hun detentiecentrum verlaten om te manifesteren. Na de middag zijn ze naar het kamp teruggekeerd. Tussen 700 en 1.300 illegalen hadden 's morgens de afsluiting geforceerd en gedurende enkele uren betoogd voor het gemeentehuis. Daarbij scandeerden ze onder meer "Vrijheid, help ons".

De migranten zijn vooral kwaad over de opening van een nieuw centrum op het eiland dat de repatriëring van de migranten moet versnellen.

Tot voor kort bleven de overwegend Afrikaanse immigranten die op Lampedusa toekwamen er enkele dagen. Nadien werden ze overgebracht naar andere centra in Italië in afwachting van een beslissing over hun lot.

Vandaag wordt wie niet voldoet aan de asielcriteria zo snel mogelijk van het eiland gerepatrieerd.

In 2008 kwamen bijna 31.700 migranten toe op Lampedusa, een stijging met 75 procent tegenover een jaar eerder.”


Terwijl de laatste twee berichtgevingen (ook van de vrt) vrij accuraat de opeenvolgende gebeurtenissen weergeven, kan dat niet worden gezegd van wat je in het 19uur TV-journaal te horen kreeg.

Het ging in Lampedusa niet gewoon om een uitbraak van illegalen die ervandoor gingen . Dat is ronduit foutieve informatie vermits ze terugkeerden.... Over hun protest en hun betoging en over de reactie van de plaatselijke bevolking geen woord!

Wie schreef deze tekst en zit er een bedoeling achter? Hoe slaagt men erin zulke tekst publiek te laten gaan om 19 uur terwijl men op hetzelfde tijdstip maar dan op de radio juiste informatie doorgeeft?


22:26 Gepost door doeterniettoe in Media | Permalink | Commentaren (0) | Tags: manipulatie, media, lampedusa |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.