11-01-09

Smog en 'goede' lucht...

 

smogHemeltergend is het bij mooie lucht en ronduit schitterend weer te moeten vaststellen dat 'grote inspanningen' in de buitenlucht hier in Vlaanderen niet aangewezen zijn, wegens te hoge fijnstofdosissen.

Ircel, de website die de metingen doorgeeft, toont je de ernst van de toestand (het duurt even voor het kaartje verschijnt):

 

http://193.190.137.7/~celinair/map/map_all.php?pol=5&...

 

Ook de media informeren degelijk, en sommige politici en autoverenigingen zien de kans schoon ook er munt uit te slaan door te protesteren. Alles kan stemmen opbrengen ook de vervuiling...

 

Jullie nederige dienaar poogde zich op 31 december, een dag dat het smogalarm gold, degelijk aan de die dag geldende wet te houden. Er ging intens gecontroleerd worden op de grote snelwegen of het verplichte maximum van 90 nagevolgd werd.  

 

Jullie dienaar reed die dag tussen 15 en 16 uur gestaag 90 zoals gevraagd, niet minder en niet meer, van Antwerpen tot voorbij Gent (de Pinte) op de E17 en moest slechts één wagen voorbijsteken die minder reed. Hij kon tegen die snelheid gestaag het eerste baanvak houden. Zelf werd hij door zowat duizend wagens (ook door 5 vrachtwagens !) voorbijgestoken die zich niet aan deze maximumsnelheid van 90 hielden.

Volgens de politie werd de snelheidsbeperking door 30 % van de automobilisten niet nagevolgd.

Dat zijn zeer welwillende cijfers zijn, mijn praktische test bewees dat de Belg (en de Nederlander die België doortrekt) gewoon niet verder denkt dan zijn eigen wagen. Schone lucht kan hem gestolen worden eens hij in zijn wagen zit.

Waar is de burgerzin bij de autobestuurder?

Ik lijk wel abnormaal dat ik de kleine inspanning die dit vraagt, 90 rijden, opvolg...

 

Waarom zegt men overigens dagelijks op de radio (op de verkeerszender notabene!)  waar flitsers staan opgesteld. Ook de verdekte! Men vraagt de luisteraar ze te melden!  Zo maakt men er een spelletje van en maakt men van de burgerzin, die toch broodnodig is in het verkeer, een lachertje.

Snelheidsduivels die aan 180 of tweehonderd over de autostrade suizen lijken dan de slimme, gladde vogels zijn. Eventjes negentig rijden bij de flitspalen aan Gentbrugge....

 

Zo ondermijnt men de eigen reglementeringen. Onbegrijpelijk dat staatsradiozenders meedoen aan dit verklikkerspelletje. Het is oproepen tot incivisme.

Verplicht zo vlug mogelijk roetfilters op dieselwagens.

 

 

 

 

 

 

08:30 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (1) | Tags: smog, milieu |  Facebook |

Commentaren

Hey Ik wens je nog een fijne zondag.

Gepost door: martin | 11-01-09

De commentaren zijn gesloten.