08-01-09

Misschien win je zo wel op het strijdveld, maar zo verlies je de harten....

 

Hoe kan zoals hier gehandeld wordt, moreel deze strijd nog door Israël worden gewonnen?

Bedenk dat Israël deze aanval op Gaza nu begon omwille van het geschikte tijdstip: weinig tegenstand vanuit de VS en electoraal kon men er winst mee halen? Hoe laag moet een partij vallen om zich tot zulks te lenen? Denkt men (ook daar ) niet verder dan partijbelangen? De bedoeling moet toch zijn ooit vredevol samen te kunnen leven via een regeling die niet afgedwongen wordt.

 

De enige vraag die telt is: hoe komen Israëli's en Palestijnen ooit op deze manier nog tot een vergelijk? Hoeveel haat wordt nu met de dag  niet bijgezaaid in de harten van de Palestijnen? Honderdduizenden komen getraumatiseerd uit deze hel, vannacht de twaalfde slapeloze nacht.

 

Als VN en Rode Kruis zeggen in dit kleine opeengepakte gebied niet meer te kunnen werken ( tijdens de 3 uren van het bestand werden hulpdiensten meerdere malen door tanks beschoten ...) hoe verantwoordt Israël dat? 

 

En natuurlijk debiteren sommigen dat de schuld voor dit alles uitsluitend ligt bij Hamas, zo moet je jezelf niet in vraag stellen...

Zelfs Europa gaat niet vrij aan de hele Israëlisch-Palestijnse kwestie. Wie exporteerde/gaf als schulddelging voor het vreselijke gebeuren tijdens WOII de joden een gebied waar ze zich konden vestigen? Men maakte ervan een Zionistische staat.

De ganse problematiek lost zich niet op door de schuld naar anderen te gooien. Een duurzame oplossing vraagt een duurzame eerbare internationale vredesoplossing. Toen die ooit naderbij kwam hebben extremisten, ook binnen het Israëlische kamp, die stukgeschoten (bvb met de moord op Rabin). 

Geen omwallingen, geen kolonisering van na '67 veroverde gebieden, geen 'onbewapend' volk en het andere zwaarbewapend (zelfs met illegale atoomwapens)... Is dit een eerlijke leefsituatie? 

Zijn alle mensen dán gelijk en kunnen ze zó ooit broers worden? 

Wie gelooft dat de ene groep doorgoed is en de andere doorslecht maakt een karikatuur van de werkelijkheid en maakt dat die werkelijkheid uiteindelijk zich aldus gaat aftekenen voor de andere partij. Kan ook niet anders: fanatisme roept steeds sterker fanatisme op.

Met fanatieke uitspraken kom je vaak electoraal ver, je speelt het dan populistisch en zo haal je stemmen, belangrijk in verkiezingstijd....

Regeringsleiders moeten verder denken dan stemmen halen. Ze moeten tegen de haren in durven strijken, tegen de haren in van hun eigen groep, tegen het eigenbelang in. Ze moeten zich in de huid van hun tegenstander kunnen verplaatsen, ze moeten inclusief kunnen denken.

Zulk handelen kan heilzaam zijn voor een ganse regio. In het geval van de Midden-Oosten zelfs voor de hele wereld.

21:59 Gepost door doeterniettoe in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: inclusief denken, gaza, palestijnen, israel |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.