07-01-09

De vernietiging van alle hoop...

 

Transcriptie van wat Etienne Vermeersch zaterdag 3/1/09 vertelde in “ongehoorde meningen” (vrt1 radio) over het conflict in Gaza:

 

De meest fundamentele basis van het Palestijns -Israëlisch probleem bestaat erin dat de stichting van de staat Israël in een land dat eigenlijk een land van de Palestijnen was, intrinsiek een onrechtvaardige zaak is. Ze hadden daar nooit moeten zitten, dat is een onrechtvaardige zaak, je gaat niet zomaar in een land gaan zeggen wij komen hier, blijven hier en we zijn hier de baas. We zijn nu zoveel verder, intussen heeft Israêl zich door de opeenvolgende oorlogen zeer sterk uitgebreid en na '67 heeft Israël een groot aantal gebieden ingenomen die absoluut niet zelfs niet door die onrechtvaardige UNO beslissing aan Israël waren gegeven. De hele westbank, de Gaza strook, de Golanhoogte en dan uiteraard de Sinaï die nu teruggegeven is aan Egypte, dat was veroverd gebied en resolutie 242 van de veiligheidsraad zegt zeer duidelijk dat oorlog geen basis mag zijn van verovering.

 

Ik kan nog altijd begrijpen, hoewel ik het onrechtvaardig vind, wat gebeurd is, de stichting van Israël enzovoort, begrijpen, zonder goed te keuren maar begrijpen vanuit datgene wat tijdens de oorlog en nog voordien met de Joden gebeurd is in Europa. Begrijpen daarom niet goedkeuren. Maar als je dat kunt begrijpen dan weet je ook dat met '67 op het moment dat Israël die enorme gebiedsuitbreiding heeft gerealiseerd, dan had Israël de kans om vroeg of laat die gebieden in te ruilen. Men is tot een vrede met Egypte gekomen, door de Sinai in te ruilen. Men had tot een vrede kunnen komen met Syrië via de Golanhoogte, men had met de Palestijnse staat tot een vrede kunnen komen door Gaza en de Westbank terug te geven. Maar wat is er gebeurd: aanvankelijk had de PLO het principe dat de staat Israël moest verdwijnen. U begrijpt dat Israël met de PLO niet kon onderhandelen vanuit deze basis maar de PLO heeft vanaf '88 en Arafat heeft vanaf 88 en ook in '89 uitdrukkelijk gezegd dat het charter van de PLO kaduk was, ik zie het hem nog zeggen op TV, het charter is kaduk, dus het bestaansrecht van Israël was aanvaard. Van dan af had men radicaal besprekingen met de PLO moeten beginnen Isaac Shamir heeft dat radicaal geweigerd en het is pas met Rabin dat uiteindelijk gesprekken gebeurd zijn dat heeft geleid tot Oslo, '93 als ik het goed heb.

De akkoorden van Oslo waren een stap in de goede richting maar wat is er gebeurd? Na de akkoorden van Oslo, de eerste tien jaar daarna zijn er meer dan honderdduizend nieuwe kolonisten in de Westbank geplaatst, dat is natuurlijk de PLO vernietigen en dat is de stichting van Hamas.

Hamas, en dat is een van de grote redenen waarom ik zo tegen de politiek van Israël ben, Israël heeft Hamas gesticht. Had Israël aan de PLO van Arafat alle kansen gegeven door de settlements op te ruimen en door land for peace werkelijk te realiseren, wat ook in Israël een behoorlijke beweging was, dan had Hamas nooit bestaan en die afschuwelijke beweging die Hamas inderdaad is, dat is er gekomen door Israël en ze zijn nu opnieuw Hamas aan het versterken want de leuze was vroeger 'sanguis martyrum semen cristianorum', tijdens de vervolgingen van de kerk, het bloed van de martelaars is het zaad voor nieuwe christenen. Dat bloed van de Hamas-kinderen nu dat is het zaad voor nieuwe Hamasleden. Je kan zeggen Israël heeft gelijk ze moeten zich niet laten doen, maar ze moeten zich afvragen waar ligt de oorzaak van de situatie, ten tweede wat zal het gevolg zijn van de situatie? En het wordt nog erger Hamas zal groeien en bloeien op een onvoorstelbare manier. Je kunt dat met wapens niet oplossen, men moet een oplossing zoeken door het feit en de mogelijkheden zijn er: het afschaffen van de kolonies in de Westbank, afschaffing van de settlements, het komen tot een serieuze oplossing voor het vluchtelingenprobleem.

Zal Hamas dan vanzelf verdwijnen? (vraagt Lieven Vandenhaute)

Hamas zal dan vanzelf verdwijnen maar dat is natuurlijk niet gemakkelijk hé. Je ziet dat op de Westbank Hamas het nog niet haalt maar aanvankelijk had de PLO van Arafat meer dan 80% van de stemmen had men hem toen de kans gegeven om iets te realiseren wat blijvend was, ja dan was de zaak al lang opgelost. Daarom vind ik wat nu gebeurt.... Kijk, men kan mij niet verdenken van enige sympathie voor Hamas dat is... ik noem dat een pit-bull. Maar als een pit-bull onschuldige mensen aanvalt en onschuldige kinderen aanvalt dan is die pit-bull natuurlijk schuldig maar de vraag is: Wie heeft die pit-bull opgehitst? Wie is er fout aan het bestaan van die pit-bull? En het is Israël die die pit-bull die Hamas is heeft opgehitst en opnieuw bezig is die verder op te hitsen....

En het fanatisme dat nu verder geschapen wordt is misschien van zo'n destructieve aard dat wij daar nog tientallen jaren mee zullen zitten. Dus ik vind het rampzalig, ook voor de gewone mensen die daaronder lijden natuurlijk dat ook. Al die slachtoffers dat is rampzalig maar wat eruit zal voortkomen is eigenlijk de vernietiging van alle hoop.

 

Deze aflevering van “Ongehoorde Meningen” is nog tot de volgende uitzending (10/1/09) te beluisteren via volgende site:

http://www.radio1.be/programmas/onme/1396902/#

('beluister de jongste uitzending' aanklikken)

Waarom deze uitzending niet podcasten vrt zodat ze langer beschikbaar blijft ?

08:15 Gepost door doeterniettoe in Conflicten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: israel, palestijnen, gaza, vermeersch |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.