06-01-09

Is Israël defensief of offensief?

 

Een delegatie van de EU sedert 1 januari voor zes maand onder Tsjechische leiding trok naar Israël om de situatie in Gaza te bespreken. De afgevaardigde van Israël vertelde hen dat Israël zich moet verdedigen tegen een terroristische organisatie die de vernietiging van Israël beoogt en zelf het bestand heeft doorbroken.

Achteraf zei de Tsjechische afgevaardigde dat hij meent dat Israël in Gaza defensief optreedt, waarop het Verenigd Koninkrijk vlug stelde dat zij verschilt van mening. Goed dat die verklaring erbij kwam, al bewijst dit spektakel nogmaals die ziekelijke verdeeldheid binnen Europa zelf.

 

Israël schildert Hamas al te graag als terroristische organisatie af want dan lijkt haar actie zeker in een tijd die bol staat van 'strijd tegen het terrorisme' gerechtvaardigd. Hamas is echter democratisch verkozen heeft een politieke vleugel en zorgt ook voor sociale dienstverlening.

Je kan hen dus evengoed een bevrijdingsbeweging noemen, zeker binnen Gaza waar anderhalf miljoen mensen opeengepakt en opgesloten zitten op een strip land van 80 km bij 20. Bovendien is de deur er reeds maanden gesloten voor de bevolking. Bovendien: Hamas wil niet de vernietiging van Israël: zij zeggen gewoon dat Israël terug moet keren naar de grenzen zoals die getrokken waren voor de oorlog van 1967, toen Israël grote gebieden van Palestina anexeerde en 'koloniseerde'. Hoe kan je verlangen dat Palestijnen Israël erkennen met de huidige grensverdeling?

Wie is hier onredelijk? De eisen van Hamas zijn redelijker dan de woordvoerdster van Israël gisteren deed uitschijnen. Redelijkheid bij Hamas past gewoon niet binnen de Israëlische strategie. Het jammere is dat we hier in het Westen te vaak alleen de Israëlische kant horen. 

Al Jazeera English is een ernstige zender die zijn nut in tijden als deze bewijst. Jammer dat zoveel kabelverdelers hem nog steeds niet in hun aanbod hebben opgenomen, je vraagt je af waarom. Is dit een ideologische keuze van hen? Hoe verantwoorden ze die dan?  Je kan Al Jazeera  wel via streaming via voornoemde link op je pc ontvangen. Aanrader!

Nog een bedenking: Gaza zit grotendeels zonder stroom (dus geen tv, minder pc's) en buitenlandse journalisten geraken er nu niet binnen. Waarom zou Israël dat nu weer doen ? 

Ter herinnering: 

 

 fragment uit 'Shooting the Messenger' (fragment over oorlogsjournalistiek in Gaza)

Lees ook: Stop de Israëlische misdaden in Gaza

 

13:01 Gepost door doeterniettoe in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: palestijnen, israel |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.