03-01-09

Wensen (voorspellingen) voor de toekomst nader bekeken....

 

Mensen geven mekaar vandaag en volgende maand ettelijke wensen. 

DanielGilbert (psycholoog, prof in Harvard))  in volgend filmpje over voorspellingen, toekomstwensen met sommige huiveringwekkende vragen die passen in de toekomstvisie zoals Orwell en Huxley ze ooit schetsten...

 

 Vertaling van deze video:

Affectieve voorspellingen waarmee ik me meest bezighou, is het proces waarmee mensen naar hun toekomst kijken en waarin ze voorspellingen maken rond waar ze van houden en waar niet van. Je maakt grote (verhuizen of niet? ) of kleine beslissingen (deze jurk of die?), al deze voorspellingen zijn bepaald vanuit een voorspelling die je brein maakt, vanuit de veronderstelling dat de ene beslissing beter zal aanvoelen dan de andere. Hoe doet je brein dat, en hoe goed doet het brein dat? Dat zijn de vragen die de studie van affectieve voorspellingen poogt te beantwoorden.

 

Vooringenomenheid rond het effect, "Impact bias", impact vooringenomenheid.

 

is de tendens in mensen dat ze geloven dat gebeurtenissen een sterker impact op hen zullen hebben dan ze gewoonlijk hebben. Dat neigt de vorm te zijn die de meeste vergissingen in affectieve voorspellingen aannemen. Meestal als mensen verkeerd zijn rond de richting die de dingen zullen uitgaan in de toekomst is het dat ze denken dat de zaken hen meer zullen treffen dan ze uiteindelijk doen. We zijn merkwaardig in onze bekwaamheid van ons aan te passen aan ongeveer elke situatie, maar we lijken dat niet te weten. We voorspellen verkeerdelijk dat goede dingen ons lang gelukkig zullen maken en slechte dingen ons gewoon neer zullen slaan... het blijkt dat geen van beiden meestal waar is.

 

Waarom zijn we gevoelig voor 'impact bias' ?

 

Er zijn meerdere redenen waarom mensen gevoelig zijn voor 'impact bias'. Ten eerste we hebben een merkwaardige bekwaamheid te rationaliseren. Mensen zijn uiterst bekwaam het goede te vinden in het slechte. Goed in het beste te maken van de situatie waar ze mee zitten. Ze weten evenwel niet dat ze dat talent hebben.De ene denkt hoe zou ik me voelen als mijn echtgenoot me verliet, ik zou ontwricht zijn voor maanden, jaren misschien. Waar we overkijken is het feit dat we in een relatief korte tijd we niet meer gaan denken over onze echtgenoot zoals we erover nu denken. We beginnen te denken zoals ze was echt niet de juiste voor ons, ze deelde niet zoveel interesses dan ik ooit dacht. De sex was niet zo geweldig als ik me herinnerde. Dat zijn illusies van de prospectie, maar rationalisatie heeft een slechte reputatie. De meeste mensen denken dat dat zaken uitdenken is. Dat is het niet, het is manieren uitdenken waardoor de wereld er juist en prettig uitziet. Haast alles kan gezien worden op verscheidene manieren. Haast alles kan je goed of slecht bekijken, het brein is goed in het vinden van een positieve kijk. Die goed kijk is niet meer verkeerd dan de slechte kijk. Ons brein gaat dus shoppen tussen de verscheidene kijken op de situatie waarin we zitten en kiest de meest positieve uit. Dat is een talent

 

Kunnen mensen in het heden gelukkig zijn?

Ja een sekonde maar als je niet in de toekomst wil zien, geen plannen maken, je leven niet ordenen dan moet je een mug zijn of iets dergelijks, iets dat niet in de toekomst kijkt. De bekwaamheid in de toekomst te zien en het je afvragen wat je het gelukkigst zal maken is de manier waarop we tot een heden komen dat ons bevalt...Het zijn dingen die hand in hand gaan, geen tegenstellingen.

 

Historisch, wat heeft mensen gelukkig gemaakt?

We weten niet hoe het geluk in de tijd evolueerde, er is geen geschiedschrijving van de lach. De studie van het geluk is nog maar de laatste tientallen jaren begonnen. Niettemin kan je stellen dat in sociale relaties de basis ligt voor menselijk geluk. We zijn een sociaal dier. Wat ons gelukkig maakt is het respect, de goodwill van anderen. We zijn gelukkig wanneer we familie hebben, wanneer we vrienden hebben. Uiteindelijk zijn alle andere manieren waarmee we denken gelukkig te zijn gewoon manieren om meer familie, vrienden te krijgen.

 

Maakt technologie ons gelukkig?

Dat zou kunnen maar we doen het niet. We weten niet waar we naar moeten zoeken, we kennen niet de dingen die ons gelukkig maken en zo vinden we geen machines uit die ons daartoe helpen. Niemand heeft een technologie uitgevonden om meer tijd met je familie door te brengen. We weten dat dat algemeen de mensen gelukkiger maakt. We kunnen technologie maken in ons voordeel maar doen dat vaak niet.

Een andere soort technologie kan ons gelukkig maken en dat is technologie die direct breintoestanden beïnvloedt. Geluk is een gevoel, het resultaat van een soort dans van je breinneuronen. We zullen dat kunnen oproepen zonder dat daarom iets moet gebeuren buiten het brein zelf om dat te verwezenlijken. We hebben nu drugs bvb. Maar die hebben nu nog veel neveneffecten, later kan dat misschien weggewerkt worden. De vraag blijft is zulks wel wenselijk, willen we ze gebruiken? Ik ben niet voor of tegen maar het is een zeer belangrijke beslissing die moet getroffen worden. Willen we geluk van zijn gebruikelijk antecedent loskoppelen? Mogen mensen gelukkig zijn zonder datgene gedaan te hebben om geluk te verdienen? Een grote vraag die we zullen moeten oplossen.

17:56 Gepost door doeterniettoe in Wetenschap | Permalink | Commentaren (0) | Tags: psychologie, geluk, toekomstdromen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.