30-12-08

Disproportioneel geweld voor de Kerst.....

 

Wie nooit een mening wil herzien en gewoon hier wil vinden wat hij al dacht, hoeft niet verder te lezen.

 

Steeds wordt Israël's standpunt en dat van de Palestijnen naast mekaar gezet en Israël verklaart zijn standpunt steeds als reactie op het Palestijns geweld maar minister Karel De Gucht stipte terecht aan dat met het jongste offensief het Israëlisch antwoord wel dispropotioneel is.

 

Dat nu juist met de Kerst dit nieuwe offensief er is, is geen toeval: de aftredende regering Bush houdt zich afzijdig en Israëlisch verkiezingen naderen en daar kan je gejuich (en stemmen )halen met vuistballenretoriek én effectief geweld dus nu is het moment.

En wie is de dupe?

 

Disproportioneel geweld.

 

We zagen hetzelfde een paar jaar terug toen een grensincident waarin twee Israëlische grenswachters verdwenen voldoende was om heel Zuid Libanon opnieuw plat te gooien en de dag voor een nieuwe bestand nog even het grensgebied met duizenden clusterbommen te bezaaien.

Clusterbommen die Belgische ontmijners dan later op gevaar voor hun eigen leven moeten ontschadelijk maken. Israël draait niet op voor de kosten....

Deze daden blijven ongestraft: alle gebouwen die met steungelden vanuit de hele wereld terug waren opgebouwd na de Libanese oorlog werden via 'precisiebombardementen' terug tot schroot herleid. De steun voor de heropbouw moest weer van de NGO's en solidaire staten komen want Israël heeft wel geld over om Palestina (steeds) opnieuw te decimeren, telkens weer. Is het anti-Israëlische propaganda dit gewoon vast te stellen?

 

Dat men democratisch is in Israël, geldt misschien voor de eigen staat Israël maar als Palestijnen tijdens een verkiezing 'democratisch' voor Hamas stemmen dan mag dat niet, ook niet van grote 'democratische' broer uit de VS. Democratie mag alleen als et je utkomy...  Israël noemt Hamas een terreurbeweging en niks anders. Dat zij ook veel aan sociaal dienstbetoon doen binnen Gaza en het standpunt van de Palestijnen verdedigen wordt niet gezien. Mag Hamas de Israëlische agressie dan staatsterrorisme noemen?

Eenvoudige retoriek helpt de zwart-wit tekening, maakt een duidelijk vijandbeeld. Dat geldt ook voor de Palestijnse propaganda.

Alleen maakt Israël het vrij bont, men gaat zelfs zover illegale nederzettingen te beschermen vanuit de redenering dat het toch ook Israëlische burgers zijn die er wonen.

 

 

De Palestijnen moeten handelen zoals de zionistische staat bepaalt. De grenzen van Palestina worden feitelijk steeds hertekend maar de Palestijnen zouden wel Israël als zionistische staat moeten erkennen. Dat wil zeggen een staat waar de Palestijnen geen zelfde rechten kunnen verwerven als Zionisten. Palestijnen die nu nog in Isräel wonen moeten zelfs alle moeite doen om hun woonst te kunnen bewaren.

 

Het meten met twee maten en gewichten kan niet blijven duren. Dit gebied moet ontmijnd worden.

Een nucleairvrij Midden-oosten is een dwingende stap om te tonen dat Israël niet het geheel wil domineren.  Israël bezit illegaal atoomwapens. Dat de wereld een kernwapenvrij Middenoosten opeist! Iran zal daarmee akkoord gaan - hebben ze reeds gezegd - als Israël aan zijn kernwapens verzaakt. Israël ondertekende nooit het non-proliferatieverdrag.

Waarom zegt Israël hierrrond nooit iets? Het past niet binnen de Israëlische propagandamachine.

 

Het gezond verstand van elke wereldburger zegt dat je Hamas niet kan vernietigen via bombardementen: elke dode die valt creëert een zelfmoordterrorist meer. Als je broer, zus, moeder of kind gedood wordt, hoe zal jij reageren?

 

Interessant artikel van de schrijver David Grossman op het recente gebeuren in de Israëlische krant Haaretz:

Hier het verslag daarvan, vanmiddag in De Volkskrant:

http://weblogs3.nrc.nl/wereld/2008/12/30/schrijver-david-...

hier het oorspronkelijk artikel, vanmiddag verschenen:

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1051008.html

 

 

 

00:15 Gepost door doeterniettoe in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: israel, palestijnen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.