27-12-08

Hawking's boodschap: bespiegelingen rond onze overlevingskansen

 

Steeds weer verbaast die opgeblazenheid van vele nitwits, die met veel poeha niks  vertellen of open deuren intrappen alsof ze grootse nieuwe waarheden onthullen. Daartegenover staat de eenvoud van hen die wel iets vertellen. Zo stopt Stephen Hawking, hij is nu al 67, nu in januari '09 met doceren.  Hij is nagenoeg volledig verlamd, kan zich alleen nog via de computer uiten. Maar wat hij vertelt is levensbelangrijk

Hier een recente lezing van hem waarin hij de grote levensvragen bespreekt en ook de overlevingskansen voor onze soort.

Hawking stelt drie fundamentele vragen in deze uiteenzetting. Waar komen we vandaan?Zijn we alleen, is er buitenaards leven in het universum ? Wat is de toekomst van de menselijke soort?

Hier enkele vertaalde fragmenten van deze uiteenzetting:

Zijn we alleen of is er buitenaards leven in het universum?

Hawking verwerpt de veronderstelling dat we ooit bezoek kregen van 'Aliens' met de humoristisch bedenking: Waarom verschijnen ze uitsluitend bij zonderlingen en halfgekken?

Er lijkt geen aanwijzing van buitenaards intelligent leven binnen een radius van enkele honderden lichtjaren.

 

Wat is de toekomst van de menselijke soort?

Hier Hawking's antwoord:

Als we de enige intelligente soort zijn binnen dit melkwegstelsel moeten we zeker stellen dat we overleven en voortgaan. Maar we komen in een uiterst gevaarlijk stadium van onze geschiedenis. Onze bevolking en ons gebruik van de eindige grondstoffen van planeet aarde groeit exponentieel samen met onze technische bekwaamheid onze omgeving ten goede of ten kwade te veranderen. Onze genetisch code draagt nog altijd dezelfde egocentrische en aggressieve insticten die een overlevingsvoordeel betekenden in het verleden. Het wordt moeilijk de volgende honderd jaar te overleven laat staan de volgende duizend of miljoen jaar... Onze enige overlevingskans ligt in niet op aarde te blijven maar ons te verspreiden over de ruimte. De antwoorden op de grote vragen tonen aan dat we bemerkenswaardige vooruitgang hebben geboekt de laatste honderd jaar. Maar als we voort willen gaan voorbij de volgende honderd jaar dan ligt onze toekomst in de ruimte. Daarom ben ik voor bemande of van mensen voorziene ruimtevluchten. Heel mijn leven heb ik gepoogd het universum te begrijpen en antwoorden te vinden op deze vragen. Ik heb geluk gehad dat mijn invaliditeit geen ernstige handicap is. Inderdaad het heeft me meer tijd gegeven dan de meeste mensen om de zoektocht naar kennis te vervolgen. Het uiteindelijke doel is een volledige theorie van het universum en we maken goede vorderingen. Bedankt om te luisteren.

 

 

Moeten we eerst niet de aarde nog even bijstellen, minder nationalismen bvb vooraleer we de vlucht naar buiten beginnen? Kwestie van onze destructiviteit niet op kosmologische schaal te verspreiden? Hebben we daarvoor de wilskracht, de daadkracht ? Met tijd lossen we zulks niet op.

 

A Brief History of Time (Stephen Hawking)

 

11:30 Gepost door doeterniettoe in Wetenschap | Permalink | Commentaren (0) | Tags: stephen hawking |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.