11-12-08

Mensenrechten 60 jaar: soms nog te veel theorie, te weinig praktijk...

 

Mooi filmpje voor een mooi initiatief 60 jaar geleden ontstaan:

 

In Kivu, waar blijven daar de mensenrechten? Daar een schrijnende situatie: kindsoldaten en vluchtelingenkampen waar je voor je leven moet vrezen:

Hier 'zomaar' wat foto's uit de dagelijkse realiteit in Kivu:

Een foto van drie weken terug:

http://www.daylife.com/photo/07hve0s0Zp427 

Een fotoreportage over de afgelopen jaren:

http://marcusbleasdale.com/rape-of-a-nation/

De fotograaf van deze reportage Marcus Bleasdale kwam juist terug van zijn zoveelste Congoreis en Zeit Magazine nr 49 vroeg naar zijn indrukken:

“ Wat in m'n hoofd blijft hangen is de vertwijfeling in de vluchtelingenkampen. Ik heb er zo een bij Goma bezocht: 30.000 mensen. Ik liep er rond en maakte opnamen, toen er plots schoten vielen, eerst twee dan vijf, het hield niet op. De mensen gooiden zich in de drek: ze dwaalden door het gebied, doelloos, op zoek naar ergens een beschutting, maar er was niks anders dan lichte tentjes... Het was de eerste keer dat me dit land, dat ik sedert 12 jaar doorkruis, verrast heeft. Het heeft me absoluut geschokt. Het front loopt nu midden door de vluchtelingenkampen.

Wat dacht u op dat ogenblik?

Ik had schrik, niks anders. Je weet niet waar vandaan de kogels komen. Ze weten niet of het rebellen zijn die schieten of regeringssoldaten. Toen het vuren intenser werd ben ik ook gaan lopen twee, driehonderd meter, dan kwam ik bij een lemen huis. De familie die daar woonde riep me naar binnen. We hebben daar zowat een uur gewacht tot het kabaal voorbij was.

 

Hebt u in deze tijdspanne gefotografeerd?

Ik had dat zeker gedaan als ik mijn camera niet onderweg was kwijtgespeeld. Natuurlijk had ik ook uit dehut kunnen kruipen en ze terughalen maar dat ligt niet in mijn aard. Ik behoor niet tot die moedige kerels die alles riskeren voor een mooi beeld.

Vertaald fragment uit: http://www.zeit.de/2008/49/Kongo-49?page=1

 

18:14 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: congo |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.