28-11-08

'We gaan het volk bevrijden' dixit Nkunda. Bevrijden van de legaal verkozen president?

 

Dagdagelijks kan je zien hoe een land, Congo, meer en meer de chaos induikelt: hoe kindsoldaten gerecruteerd worden, vrouwen verkracht worden door militairen (en zo outcasts worden binnen de eigen gemeenschap), bewoners zomaar neergeschoten worden in hun woning gewoon omdat ze er nog zijn.... en de VN-troepen is ter plekke en ziet dat gebeuren.

Ze zijn met 17000 de grootste troepenmacht ooit ingezet maar zet men het in verhoudingen is dit een kleine troepenmacht. Noteer, Kosovo een voorschoot groot kreeg 15000 man, Congo het hele gebied de oppervlakte van half Europa krijgt er 17000, waarvan slechts een deel in Kivu opereren. Onlangs heeft de UNO besloten het getal op te trekken tot 20.000

Europa is verdeeld rond Congo en nam nog geen uniform standpunt in: Europa stuurt geen troepen om terug een vorm van stabilitieit te garanderen.

Dat standpunt valt te verklaren vanuit het feit dat ook Europa verdeeld is wat betreft het Congolese conflict. Belangen bij de grondstofexploitatie in Oost-Congo bepalen meer de houding van diverse Europese landen dan humanitaire betrokkenheid. Ruanda en Nkunda hebben andere belangen dan Kabila en intussen wordt het volk terplekke het slachtoffer. Nkunda, de pedagoog- rebellenleider weet dat perceptie voor de Westerse media zeer belangrijk is, komt clean en netjes over maar de realiteit is anders dat blijkt duidelijk uit bijgaande Arte-reportage. Eens de camera's weg is het de wet van de sterkste die er dicteert. De camera in de Arte reportage keert kort na een inval in een dorp terug en toont wat er gebeurd is.

Europa kan niet zeggen wir haben es nicht gewusst. In het internet-tijdperk groeit hopelijk onze collectieve verantwoordelijkheid voor wat op aarde gebeurt. De grondstoffen uit Kivu zitten in onze gsm's, de troepen van rebellenleider Nkunda worden betaald via die grondstoffen.

Het bestand dat er op dit ogenblik in Congo is, is zeer precair zei De Gucht terecht. Het volk blijft intussen waakzaam, beducht om naar de dorpen terug te keren...

Twee jaar terug won Joseph Kabila de Congolese verkiezingen. Een rebellenleger o.l.v Laurent Nkunda vecht nu met zijn goed getrainde betaalde soldaten tegen het Congolese leger dat niet regelmatig betaald wordt (m.a.w. zichzelf onderweg betaalt...) en slecht georganiseerd is. Ruanda onkent officiëel Nkunda te steunen al lijkt dat niet geloofwaardig. Nkunda ziet trouwens geen verschil tussen beide landen wat voor het arme Ruanda goed uitkomt.

 

Interessant overzicht op Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/2008_Nord-Kivu_fighting

http://fr.wikipedia.org/wiki/Bataille_de_Goma

 

 

Enkele portretten 'bevrijder' Laurent Nkunda, bevrijder van de democratisch verkozen Kabilla...


 

 

Kort verslag van Artsen zonder grenzen:

 

 

De Vrt geeft in volgend portret van Nkunda een fragment uit de beklijvende reportage van Arte:

 

 

Hier de volledige reportage uit de reeks Arte/reportage, het slot is hallucinant:

 

http://mfile.akamai.com/37666/wmv/arte7.download.akamai.c...

 

 

18:47 Gepost door doeterniettoe in Conflicten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: congo |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.