21-11-08

Wired of over-wired ?

 alice_in_wonderland_4

Je bent wired anders las je dit niet maar kan je nog zonder bedrading? Bestuur jij de draden of sturen de draden jou? Wie heeft de touwtjes in handen?

Gisteren hoorden we iets wat je eigenlijk al wist: Van lang gsm'en krijg je kanker.

 

Wired is dan soms fysisch ongezond, psychisch soms ook: het kan maken dat je niet meer zelf denkt, dat je helemaal opgaat in een wereld van virtuele impulsen (klank, beeld, woord...) en je de natuurlijke gecodeerde realiteit laat liggen... die geeft dan zgz. onvoldoende impulsen per minuut. De werkelijkheid wordt dan het grote niets, het lege gat....

Is de verslaving (of noem het afstomping, vervreemding ) dan niet al vergevorderd? De nieuwe media dienen de communicatie en informatie-uitwisseling te bevorderen, niet je te doen insuffen.

 

Vaak gaat men prat op 'multitasking', men kan vele zaken gelijktijdig doen, men heeft het 'druk'. Alleen kan je dan nog wel echt denken? Bepaalt een multitasker nog wel zelf wat ie doet? Komt ie wel nog tot enige diepgang? Kan diepgang in die omstandigheden wel? Of krijg je dan iemand die van alles iets weet maar telkens voort wil hollen naar het volgende, zoals het figuurtje in Alice in Wonderland dat gebonden was aan de klok: een eerste vorm van gevangenschap. Hij zag het leven rondom hem niet meer, hij danste niet.

De mens leeft vanzelfsprekend in de tijd maar tijd is geen klok

 

In volgend gesprek van de 'filosoof' J. Krishnamurti uit 1983 (vijfentwintig jaar terug !) heeft hij het over de computer en de kans dat de mens zich helemaal gaat laten opnemen door spel en entertainment, zodat hij geen oog meer heeft voor de werkelijkheid. De kans bestaat dan dat je je laat denken en zo het denken zelf, jouw doordenken, laat. Je bent dan gewoon oor en oog voor de aangenaamste impulsen....

Is het intussen al zover?

 

 

 

Deel twee:

http://nl.youtube.com/watch?v=K_lYdiLQyN4

 

Deel drie:

http://nl.youtube.com/watch?v=i9SkPNp5q3A

 

11:00 Gepost door doeterniettoe in Web | Permalink | Commentaren (0) | Tags: krishnamurti |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.