18-11-08

Arm Congo... Gaan we gewoon toekijken?

 

Dagdagelijks kan je zien hoe een land, Congo, na het enthousiasme van de eerste democratische verkiezing nu meer en meer de chaos induikelt: hoe kindsoldaten gerecruteerd worden bvb:

 

 

Vrouwen worden door militairen verkracht (en worden zo outcasts binnen de eigen gemeenschap), burgers schiet men gewoon neer in hun eigen woning, gewoon omdat ze er nog zijn.... en de VN-troepen is ter plekke en ziet dat gebeuren. Ze zijn met 17000, de grootste troepenmacht ooit ingezet, maar ziet men het in verhoudingen dan is dit een kleine troepenmacht voor zulk onmetelijk gebied. Noteer: Kosovo een voorschoot groot kreeg 15000 man van de VN, Congo 17000....

Zeer interessante visie:  

Europa is verdeeld rond Congo, nam geen standpunt in: zij stuurt geen troepen om er terug een minimum van stabilitieit te brengen.

Het standpunt van Europa valt te verklaren vanuit het feit dat ook Europa verdeeld reageert wat betreft het Congolese conflict. Belangen bij de grondstoffexploitatie in Oost-Congo bepalen meer de houding van de betrokken Europese landen dan humanitaire motieven. Ruanda en Nkunda hebben andere belangen dan Kabila en zijn bondgenoten. Kabila is wel de democratisch verkozen leider en Nkunda zaait terreur in Oost Congo, of moet je de zaken zien zoals hij ze stelt: Nkunda brengt in een 'rechteloos' gebied terug orde op zaken.... Hij ging in op een bestand maar in de praktijk ging op het veld enkele uren later de strijd verder.

 

 

Feit is: terplekke is het volk weer het slachtoffer.

Wie gaat lopen met de grondstoffen?

15:15 Gepost door doeterniettoe in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: congo |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.