13-11-08

Geen tijd om te kibbelen over het al dan niet bestaan van God.

 

'God mogen we niet weggooien' zegt in volgend filmpje Joël De Ceulaer, de niet-gelovige:

 

Eeuwenlang heeft men al gekibbeld. Elkeen dacht de waarheid te bezitten al was die waarheid verschillend: de religieuze waarheid verschilt van de waarheid van de Verlichting bvb.

Het geeft je misschien een verheven gevoel andersdenkenden als dom te bekijken maar dat is intellectueel gezien volslagen oninteressant zelfs contra-productief. Het  resulteert in dat elkeen zich versterkt voelt in zijn eigen gelijk en zich afkeert van de anderen.

In Joël's visie is god niet transcendent of immanent maar emergent, god komt tevoorschijn in een groot samenwerkend geheel. "God als een collectieve eigenschap. Een hersencel is niet intelligent maar onze hersenen wel: die hebben ook een bewustzijn. Een watermolecule is niet nat maar een heleboel watermoleculen zijn dat wel, ze emergeren die eigenschap. Een mens is niet goddelijk maar als collectief zijn wij in staat om vooruitgang te boeken, ook morele vooruitgang."
Noteer: Hij zegt zijn wij in staat, het kan gebeuren, de verantwoordelijkheid ligt bij onszelf of we dat zullen doen, of we dat zullen bereiken.
Zijn visie is een poging om een godsbeeld te verzoenen met een strict materialistisch wereldbeeld.

Het mooie van zijn boek is dat het het eeuwige gekibbel god - geen god opheft en wijst op onze eigen verantwoordelijkheid. Verschilt die eigen verantwoordelijkheid wel van onze collectieve verantwoordelijkheid? Die valt samen.

 

Geloof wat je wil, geloof in een transcendente, immanente of emergente God, het huis dat we hier gezamenlijk bewonen, de aarde, vraagt verzorging. Fauna, flora en de mensen vragen verzorging, vragen onze collectieve aandacht. Geen verdere uitbuiting uit kortzichtig eigenbelang.

Kunnen alle godsdiensten en levensovertuigingen zich niet in het respect voor de aarde ( of noem het de 'schepping' zoals transcendente gelovigen) verenigen?

 

 

14:24 Gepost door doeterniettoe in Levensbeschouwing | Permalink | Commentaren (0) | Tags: godsdienst, atheisme, levenszin |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.