29-10-08

Vlaming is geen nationaliteit.

 

Het kan de wensdroom zijn van sommigen maar daarom moet de VRT niet in haar woordkeuze het VB-jargon overnemen... Zowel in het radiojournaal van 1 uur (van 28 oktober) als in het televisie avondjournaal van 19 uur vermeldde men dat een Tsjechische dochteronderneming van Dexia zware verliezen leed en dat de twee Tsjechische toplui werden vervangen door twee Vlamingen. Alsof Vlaming een nationaliteit is zoals Tsjech! Alsof men hier twee nationaliteiten tegenover mekaar stelt! Je zou toch keurigere informatie van een nieuwsdienst mogen verwachten.

 

Zulk manipulatief taalgebruik past mooi binnen de strategie van het Vlaams Belang maar is ongepast voor de VRT, toch een nieuwszender die aan objectieve nieuwsgaring en duiding moet doen, in zoverre dat mogelijk is.

 

Ideologisch taalgebruik moet uit de berichtgeving worden geweerd willen we een democratie blijven. Kanaal Z gaf hetzelfde bericht maar vermeldde dat de twee Tsjechen werden vervangen door twee Belgen. Dat is de correcte weergave. Men vermeldt de identiteit van de betrokkenen: Belg, Tsjech. Vlaming is een cultureel gegeven maar is geen nationaliteit.

 

Is dit nu mierenneuken van de kant van doeterniettoe? Ik meen van niet. Het is al erg genoeg dat sommige partijen continu sterk ideologisch taalgebruik hanteren en er nog onze brievenbussen mee vullen ook, maar laat het uit bij onze staatszenders!

 

Woorden als Belg en Vlaming moeten correct worden gebruikt, zij liggen gevoelig in een tijd waarin een bepaalde partij er alles aan doet om ze te polariseren.

Nee, bedankt.

 

15:09 Gepost door doeterniettoe in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: kanaal z, dexia, taalmanipulatie, vrt |  Facebook |

Commentaren

Goed gesproken doeterniettoe, je moet maar eens een streepje zetten telkens als men in de loop van één journaal het woordje, Vlaming, Vlaanderen, Vlaamse, Vlaams etc... gebruikt. Je zal ontsteld staan.
Zeker als je dan de vergelijking maakt met bvb de BBC en verwijzingen naar Engels, engelsen en engeland.

We worden gebrainwashed dat het niet mooi meer is.

Gepost door: Kristof | 03-11-08

De commentaren zijn gesloten.