26-10-08

Iets met boeken.

 

De vrt start samen met de vpro een boekenprogramma vanaf 26/10/08.. Oscar Van den Bogaert mocht het niet presenten, het werd Jan Leyers en voor Nederland Leon Verdonschot: “wij getweeën met twee schrijvers aan een tafel”

Hopelijk een programma waar je iets van opsteekt, geen etalage van boektitels. De eerste uitzending kan al boeiend zijn, tenminste het zal niet aan de gasten liggen als het dat niet wordt: Dimitri Verhulst en Naema Tahir. Kijken dus.

 

 

Nederland heeft naast dit nieuwe programma ander boekenprogramma's lopen ( ook oproepbaar via internet): Wim Brands presenteert al ruime tijd ' boeken ' en je kan de voorbije uitzendingen online oproepen ook. Op cultura, de Nederlandse cultuurzender die deels online ook in België oproepbaar is brengt ' Knetterende letteren

 

 

ter herinnering hier een vroeger Nederlands boekenprogramma dat legendarisch werd. (“Toch nog primitieve televisie” zegt Phara - inhoud is toch belangrijker dan louter vorm ook anno 2008 of is inhoud oudbollig en bijkomstig....?)

 

Van Dis (hier met een 60-jarige Mulisch) in de Balie:


 

 

 

Pivot onlangs hier over nobelprijswinnaar Le Clézio. Pivot betreurt hem nu niet meer te kunnen interviewen...:

 

 

hier een vroegere uitzending van Pivot met Bukowski...:

 

 

Hoge kijkcijfers kreeg 'Das literarische Quartett'. Regelmatig brengt Zdf Theaterkanal de oude uitzendingen van das literarische Quartett terug op het scherm gewoon omwille van de combinatie populariteit – kwaliteit. De criticus Marcel Reich Ranicki werd door die uitzendingen, wereldberoemd in Duitsland.

Das literarische Quartett over Elfride Jelinek:

 

 

Maak alsjeblief van 'iets met boeken' een programma dat zowel hart als ratio aanspreekt, een programma dat verder gaat dan grappige oneliners, een waarin nieuwe of klassieke ideeën benaderd worden met voldoende respect zodat ze kunnen nazinderen bij de kijker een week of langer... Een programma waarin ideeën belangrijker zijn dan opgeblazen ikjes. Zie in bovenstaand fragment uit Phara hoe Etienne Vermeersch nog kan nagenieten bij het terugdenken aan de uitzending van Pivots 'Apostrophes' waarin Simon Leys met zijn 'Ombres Chinoises' brandhout maakte van het Maoïsme... Julllie kunnen de geschiedenis veranderen zegt ie...

Leven we op dit ogenblik niet weer op een scharnierpunt ?

 

Commentaren

niets met boeken

N Iets met boeken


Of Dimitri net zo'n mannetjesputter was als Descartes en Erasmus wou ze weten. Dimitri hield het er bij dat hij voor de gelijkheid was: van zwart en wit, paars en groen, homo/hetero, man/vrouw. Een zeldzame dip voor een anders zo op dreef zijnde Verhulst,bijna gevloerd door een Pakistaanse sprookjesschrijfster. Verzorger Jan leyers vroeg een time-out. Een knip in de montage- een buitenshot- en het zou nu over 'ontheemding' gaan. Zo'n knip dat kennen wij alleen van Amerikaanse soaps. Die knippen zijn er voor de reclame. Hier dus niet en toch stevenden wij op de ijskast af. Conditioneringsrefleks en dodelijk voor de kijkcijfers, alvast nefast voor de spanningsboog want U en ik weten dat niets gelijk is en zeker niet de man en de vrouw niet in de loop der geschiedenis en niet in het actuele tijdsgewricht.

Schoonheidsfoutje? Nee grondig verkeerd gemonteerd. Volle vijf minuten vooraleer we er er met ons hoofd en een verse triple van Westmalle weer bij waren: het toeval dat Verhulst en Naema Tahir allebei een achtergrond hadden die hen niet losliet. Aalsters en Punjab hadden nog nooit zoveel raakpunten gehad. Het gesprek liep weer aardig, het schuim op de Westmalle verschaalde. En voor we er nog eens erg in hadden werden beide schrijvers bedankt voor het gesprek. Eindgeneriek en dan weer zo'n vondst die verkeerd uitpakte: een duo-epiloog. Beide schrijvers kwamen nog een fragmentje lezen: lege studio, publiek en presentators waren weg maar de camera's stonden blijkbaar nog aan. Zo'n epiloog kennen we hoofdzakelijk van geinige programma's de Laatste Show etc. Weer op het verkeerde been gezet: de eindregisseur had bedacht dat er te weinig boeken in het programma zatten, had eigenlijk ook alleen maar zinnetjes uit boeken zonder bronvermelding in de montage gestopt.

Iets met boeken is een praatprogramma met auteurs en niet eens slecht maar het is geen boekenprogramma. U kent dat nog: close reading, dat het me een zorg zal zijn wat de schrijver meegemaakt heeft en of er iets autobiografisch in zijn meesterwerk versukkeld is. Of het zou moeten zijn dat je tegenwoordig geen boek meer leest zonder de pedigree van de schrijver uitgeplozen te hebben. Ja er wordt sinds "Shakespeare in love" iets vaker Shakespeare gelezen.

Ik wil uiteraard van de heimwee naar Pivot en van Dis af: godzijdank geen bril of rood,wit, water in dit programma maar mag ik even stellen hoe onderkoeld 'Iets' gemonteerd is inclusief twee backshots van drie man uit het publiek. Het moet de zevende dag niet zijn waar alle Willy's en Mariettes frontaal in beeld komen maar waar is de sfeer.

En die titel; "Iets", dat wordt heel snel 'Niets'

Gepost door: gerrit six | 27-10-08

De commentaren zijn gesloten.