03-10-08

Beeldmanipulatie in het nieuws of hoe moet je dit noemen?

Axel Miller ziet af van zijn ontslagpremie van 3,6 miljoen Euro....

Als je de reacties op Miller's afwijzing van de ontslagvergoeding in DS online leest bvb. zie je hoe gefrustreerd en vol haat velen zijn tegenover hen die topfuncties bekleden in het bankwezen. Kortom veralgemeningen, ongenuanceerd afreageren van frustraties? Afgunst?

Moet je de realiteit zwart- wit bekijken om ze aan te kunnen, vandaar die vele ongenuanceerde reacties?


Miller zal de 140 miljoen frank (3,6 miljoen €) ontslagvergoeding niet opeisen gezien de economische omstandigheden. Je moet het anderen (onafgezien van het loon dat ze verdienen) hem nog zien nadoen. Dit blijft een grootmoedige daad die navolging verdient en kritiek hierop is ongepast, ja slaat terug op de kritiekuitbrenger. Miller zal er ja geen armoe door lijden door zijn geste maar afstand doen, niet doorgaan in de 'altijd meer en groter'-politiek verdient waardering en is weinig gezien. Deze daad is een rechtlijnig doortrekken van zijn stijl. 

Zo kwamen de beelden van de spontane huldiging in de inkomsthal door het personeel van Dexia op Rtbf (met m'n verontschuldigingen voor de slechte beeldkwaliteit ):

 

 

 

Dit gebeuren werd niet in het vrt-journaal aldus gebracht wel gebruikt men die beelden op 1 oktober in het 19u journaal maar dan als illustratie (zonder duiding van de oorsprong van de beelden dus) bij het item: "Topbonussen in opspraak?'

Dezelfde beelden haalden nogmaals het TV- tvnieuws en welop vrijdag 3/10/08 19u, de dag dat Miller van zijn premie afzag (let op de commentaar):
Miller lijkt hier de ontslagpremie te betreuren, terwijl het gaat om beelden die door de vrt nooit in hun oorspronkelijke context zijn getoond: hij is ontroerd bij die spontane hulde van zijn personeel in de inkomsthal van de hoofdzetel van Dexia.

Je krijgt hier beelden van een ontroerde Miller met een commentaar waarin men zegt dat Miller van zijn ontslagvergoeding afziet. Totaal ongepaste combinatie:  de ontroerde Miller lijkt in deze context iemand die treurig kijkt om het verloren geld, terwijl dit beelden van twee dagen tevoren zijn toen hij ontroerd was door de afscheids-ovatie van zijn personeel beneden in de hoofdzetel van Dexia !!!

Het is hier geenszins de bedoeling een kwaliteitsafweging te maken tussen beide zenders, wel een pleidooi tot communicatie. Dat doet men al elk op zijn manier: mooi is dat de vrt nu het embedden van een aantal van haar nieuwsitems mogelijk maakt. Je kan intussen ook al de recentste TerZake en de laatste nieuwsuitzendingen van onze beide staatszenders via pc ontvangen. Maar onderlinge communicatie tussen beide staatszenders kan m.i. beter.

We pleiten voor onderschriften in de andere landstaal bij de nieuwsuitzendingen van Rtbf en VRT (zeker in de heruitzendingen). Het zou de communicatie tussen de verschillende taalgemeenschappen ten goed komen en dat met een minimale meerkost.

Beter communiceren met mekaar mag dat?

Wie zet de eerste stap? Of gaan we daarrond ruziën?

Wordt  elke beslissing afgewogen in functie van de verkiezingen?


 

22:31 Gepost door doeterniettoe in Media | Permalink | Commentaren (0) | Tags: miller, vrt, rtbf |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.