01-10-08

Antwerpen 1900... vergeten beelden?

 

We leven constant in het heden, kunnen er alleen uit via herinneringen of toekomstdromen maar beide zijn gekleurd door je stemmingen van dit ogenblik. Herinneringen en toekomstdromen liggen daardoor ook niet buiten het nu: dat eeuwige nu, The Eternal Now.

Foto's en films geven je een glimp van vroeger...


Volgend filmpje uit Antwerpen rond 1900 ( 1920 ?) geeft een kijk op een vreemd aandoende stad: je vindt er wel 'automobiels' maar weinig; veel paarden, geen neonverlichting; een reklamewagen voor het volgende spektakel in de hippodroom, intussen al lang afgebroken. Op diezelfde plek zie je ook een 'strontkeerder', een nuttig maar vergeten beroep. Uitwerpselen van paarden waren geld waard en creëerden aldus werk.

Wat opvalt is dat de enkele volksstraten in dit filmpje wemelen van volk: de mensen leefden niet in hun huizen als dat niet moest, zij leefden voor hun huisdeur, zetten hun stoel buiten en lieten de kinderen intussen begaan: er was voldoende 'sociale controle'.

 

 

Hier even de beginbeelden van dit filmpje en wat jullie 'dienaar' eruit afleidde:

Pelikaanstraat: naar Centraal Station toe.

Traveling: geparkeerd een bierleverancier (brouwer), bakken bier op zijn kar. brouwer achter de kar met lange brouwersschort. Kar 'teinturerie' rijdt voorbij. Wagens geparkeerd langs centraal station. Taxi's? Opvallend veel voetgangers met hoeden en donkere kledij, arbeiders met pet. Rijkswachter (?) met pet rijdt 'creatief' links met de fiets. Oud paard langs de zijkant met kar vol afbraak.

En dat zijn slechts de beginbeelden! 

Graag reacties rond alles wat je opvalt in deze tijdstelescoop. Alvast bedankt.

16:48 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, geschiedenis, 1900 |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.