08-09-08

Mooi voorstel: het gezamelijke (cultuur)kanaal.

 

In de laatst verschenen oproep van Nederlandstalige en Franstalige progressieven 'Confederalisme, laatste halte voor de splitsing?'' vermeldt men op het einde van hun tekst volgend voorstel:

Een andere maatregel zou de oprichting kunnen zijn van een Belgische tweetalige zender genre Arte. Arte werd opgericht om de Duitsers en de Fransen dichter bij elkaar te brengen. Zo’n Belgische Arte zou er kunnen toe bijdragen dat de inwoners van noord en zuid elkaar opnieuw leren kennen en de kloof kunnen helpen dichten die decennialang gegroeid is, o.a. door karikaturale mediacampagnes waarbij Vlamingen afgeschilderd worden als egoïsten en Walen als profiteurs.”

We hadden het in BB daarover al meermaals, en er is nog steeds niets gebeurd in die richting. Kunnen daar geen politieke uitspraken over gedaan worden? Kan dat niet omdat media in handen is van Geert Bourgeois (N-VA) aan Vlaamse kant en Daniel Ducarme (MR)aan franstalige kant? Kan je een initiatief verwachten vanuit hen? Ik meen dat hun goede bedoelingen naar de andere gemeenschap toe (als die er zijn), zulk initiatief mogelijk moet maken. Maar  kunnen zij het zich in het huidige klimaat veroorloven met hun kiespotentieel in het achterhoofd?

Een bezwaar uit beide hoeken kan zijn: de kosten, al zal een gemeenschappelijk (cultuur)kanaal opstarten goedkoper zijn dan als men er elk op zichzelf een maakt. Bovendien hebben al onze buurlanden talrijke cultuurkanalen, wij hebben zelfs ooit 'schooltelevisie' vervangen door Radio Donna...

Intussen zou men al kunnen beginnen met mekaars programma's en taal wat dichter tot mekaar te brengen. Nederlands op de rtbf minder bedekken met een voice over maar vervangen door onderschriften, en geen Engelse versies te geven van oorspronkelijk Franse series of documentaires op de vrt. Wat ook interessant lijkt en mogelijk de politieke situatie ook wat kan kalmeren is het ondertitelen van het journaal in de andere landstaal. Wat is er op tegen de andere taalhelft te informeren rond het andere standpunt? Vroeger toen de beide zenders nog speelfilms doorkregen van cinemaverdelers waren tweetalige onderschriften schering en inslag. Kan zulks niet meer? Zelfs taalprogramma's om de andere landstalen te leren zijn afwezig.

Zit daar een bewuste (taal)politiek achter?

 

 

 

 

 

 

13:40 Gepost door doeterniettoe in Media | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.