24-08-08

Atheisme en Religie in de VS...

 Zowel McCaine als Barak Obama profileren zich als gelovig, ze moeten wel willen ze verkozen worden...

 Atheisten zijn zulk klein kiespubliek in de VS dat een atheist nooit kans heeft presidentkandidaat te worden. Geen toespraak van een Amerikaans president eindigt niet met God en vaak is het een zeer irrationele God in de VS: een die de schepping in 7 dagen maakt en de gelovigen nemen dat letterlijk. Liefst  zouden ze Darwin's theorie opbranden. Niet iedereen denkt zo maar toch een voldoende belangrijke groep zodat Bush er zijn kiescampagne er vorig maal op afstemde.

 Zijn er wel nog TV-series in de VS in omloop die zulks beeld in vraag stellen, die zulks beeld tonen ? Documentaires die de evolutie propageren zijn er zeker maar hun invloed is minder groot. Wie niet in de evolutietheorie gelooft kijkt dan gewoon niet. De invloed van humoristische series is veel groter. Onderwerpen die hier in Vlaanderen via de serie 'Thuis' behandeld worden bevorderen sociale veranderingen en de makers beginnen hun invloed daarrond steeds meer te beseffen.

 Hier een voorbeeld van een serie die in de sixties/seventies baanbrekend was in de VS en die om een heruitzending of herbewerking schreeuwt want de thema's zijn alleszins nog altijd actueel. En maatschappijverandering geburt het best niet via schreeuwende politici maar via de spiegel waarin onze kleien kantjes te kijk worden gezet.  De serie werd afgevoerd wegens de veranderende reactionaire tijdsgeest.

 Archie Bunker is in ' All in the Family' het prototype van de Amerikaanse doorsneeburger. Hij kijkt doorheen zijn maatschappijbevestigende bril en verdedigt dan ook alle conservatieve Amerikaanse 'waarden' ook al moet dat woord 'waarde' hier dus tussen zware aanhalingstekens staan. Bunker gedraagt zich meestal als een bullebak tegenover zijn familie, is sterk sexistisch,  heeft vooroordelen tegen eenieder die niet is zoals hij. Elke vreemde niet-Amerikaanse invloed is ongewenst, maar is er nu eenmaal en hij moet dat alles jammer genoeg ondergaan. Hij voelt zich als het ware het slachtoffer terwijl hij de grootste mond heeft. Bekend thema ook voor Vlaanderen dus en daarom zou het goed zijn ' All in the Family' hier ooit uit te zenden... Lachen met de kleine trekjes in jezelf kan bevrijden.

 Archie gaat in volgend fragment op bezoek met zijn vrouw Edith bij zijn dochter Gloria (die getrouwd is met de Pool (!) Mike Stivic en beiden willen hun kind zonder religie opvoeden zodat dat kind later bewust kan kiezen wat het wil. Mike Stivic, de Pool, woont intussen niet meer in bij zijn schoonouders waar hij steeds racistisch werd behandeld ('Polak') en telkens uit de enige zetel van het huis werd gejaagd  dat was Archie's vaste zetel. Hij doet in dit fragment hetzelde met  Archie ....

Een kleine wraakneming op 5 jaar inwonen bij schoonouders.


 

 

 

Over seculiere denkers (atheiten, agnosten, humanisten, vrijdenkers), boeiende bbc documentaire van de BBC:

Video:

http://video.google.nl/videoplay?docid=695297162975964417...

 het standpunt van de atheisten in de VS:

http://atheistviewpoint.tv/

 http://godlessamericans.org/

 

 

09:15 Gepost door doeterniettoe in Levensbeschouwing | Permalink | Commentaren (2) | Tags: geloof, atheisme, agnostiek, vrijdenker, humanisme |  Facebook |

Commentaren

De serie werd afgevoerd wegens de veranderende reactionaire tijdsgeest.
=============
Waar haal je dit nou weer vandaan ? De serie heeft maar liefst 8 seizoenen gelopen en is daarna nog 4 seizoenen voortgezet als serie met Archie Bunker. Dit is erg lang voor een Amerikaanse TV-serie. Daar is nu eenmaal meer competitie en veelzijdigheid. Niet alle landen hebben zo'n arm televisieaanbod als de deelstaat Vlaanderen van Belgie waar ze al 18-19 jaar dezelfde komedie op zaterdag en iedere zomer vertonen. Op den duur willen mensen ook eens wat anders zien. In de jaren '80 bv. the Golden Girls.

Gepost door: Jan | 24-08-08

Jan heeft gelijk als ie zegt dat de serie “All in the Family” lang liep met succes en ik wou met de zin “de serie werd afgevoerd wegens de veranderde tijdsgeest” geenszins suggereren dat er manipulatie van bovenaf gebeurde. De eighties was een tijd van Reagan en Thatcher en men voelde de realiteit toen eenmaal anders aan en reageerde daarop met andere series die vaak minder maatschappijkritisch waren. Men was meer gezagstrouw, minder kritisch. Dat de sequels op 'All in the Family' van mindere kwaliteit waren kan liggen aan slijtage, inspiratiegebrek e.d.m. Wie zal dat zeggen? De tijdgeest produceert de series die in die tijd passen, zoniet halen ze niet het scherm. Huidige Amerikaanse series zijn vaak maatschappijbevestigend, zij wekken angst op voor het vreemde, het niet-westerse. Zulks past ook binnen de huidige tijdsgeest en tevens in het kader van een rechtse reactionaire politiek.
Met je opmerking rond de vrt-serie 'F.C. De Kampioenen' ben ik het volmondig eens. Vlaanderen zou erbij winnen door wat kritischer te staan tegenover het eigen handelen, ook binnen de eigen Vlaamse vrt-zender. Zelfgenoegzaamheid doodt creativiteit.

Gepost door: doeterniettoe | 24-08-08

De commentaren zijn gesloten.