11-08-08

Antwerpse haven ad infinitum? Genoeg is genoeg....

 

Kaaien_deurganckdokWie een havenrondleiding van Antwerpen meemaakt valt het op dat men er (vanuit de provincie en stadsbestuur) altijd over uitbreiding spreekt (volgende stap: 'de mobiliteit voor het goederenvervoer vanaf het Deurganckdok verzekeren met de aanleg van de Oosterweelverbinding met de Lange Wapperbrug en het plannen van een nieuw dok: het Saeftingedok' ). Alsof de haven steeds uitbreiding vereist en er nooit een wanverhouding kan ontstaan stad versus haven... Er is een grens aan de groei. De leefbaarheid van de stad primeert eens die in het gedrang komt. Of ziet men liever schepen aanmeren dan mensen samenleven? 


Ook valt op dat in dit enorme opgespoten en uitgegraven gewezen poldergebied veel reusachtige zeeschepen en tienduizenden containers verstouwd worden maar je ziet er weinig arbeiders... Het havenbedrijf is anno 2008 het werk van technici en vervoerspecialisten die met een minimum aantal vaklui reusachtige bananenschepen ontladen bvb. en hun vracht ogenblikkelijk op ettelijke vrachtwagens overladen. Dat alles met de nodige computersturing en ettelijke files als gevolg....Haast alle bananen voor Europa worden via Antwerpen versast... Mooi hé, of toch niet?


Wat is de zin in van steeds maar de Antwerpse haven uit te breiden als het is ten koste van de mobiliteit en leefbaarheid van de stad? Kent men in de havenkringen wel de toepasbaarheid van het begrip grenzen aan de groei en limieten aan de leefkwaliteit? Je kan niet steeds meer laten inleveren ten koste van de leefbaarheid.


Onlangs zei een leidinggevend iemand van de Katoennatie op de VRT dat men beter Zeebrugge uitbreidde. Vooral gezien het grote aantal zeeschepen met grote diepgang. Het is toch te absurd dat men steeds nieuwe projecten voor het eigen kleine stadsterritorium Antwerpen wil binnenhalen en je dus zelfs binnen Vlaanderen een concurrentieslag krijgt tussen verscheidene steden, provincialisme ten top.


De Wapper is een slechte oplossing, alleen al om het fijne stof. Tienduizenden vrachtwagens jaarlijks meer, dat is al zeker.

Komt er een rondvraag? Een referendum?

 

http://www.knack.be/tag/LANGE+WAPPERBRUG

 

http://azw.inretro.com/archief/artikel/knack-lange-wapper...

 

http://www.knack.be/nieuws/belgie/dokters-dienen-vraag-to...

 

 

 

12:30 Gepost door doeterniettoe in Economie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, havenpolitiek, wapper |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.