06-08-08

Beste buitenlandse journalist

 

Joël de Ceulaer schrijft wekelijks een column in Knack in briefvorm. Onlangs was dat een brief aan de buitenlandse journalisten rond het beschadigd imago van Vlaanderen. Wij verschenen in de   buitenlandse pers als intolerant. Daarom deze brief van Joël als antwoord.

Die brief aan een buitenlands journalist lees je hier:

http://www.knack.be/blog/blog-algemeen/71-96-3513/beste-buitenlandse-journalist-.html


Vlaanderen was geschokt door de kritiek vanuit het buitenland en wou zijn imago oppoetsen. Minister Geert Bourgeois gaf in functie daarvan kort daarop een drink voor buitenlandse journalisten in een luxueuze instelling in het Brusselse... Is dat de oplossing, de juiste aanpak? Jezelf in vraag stellen hoeft dat niet als je Vlaming bent?


Hier enkele fragmenten uit de column van Joël De Ceulaer, geïllustreerd met een aantal video's:Waarom denkt u dat zelfs een socialistische burgemeester in Vlaanderen moslimmeisjes die voor de stad werken, verbiedt om een hoofddoek te dragen? Om hen te pesten, misschien? Om de onverdraagzame kiezer te bekoren? Allerminst! Hij doet dat om die meisjes te helpen. Om hen te e-man-ci-pe-ren. U moet dat zo zien: wij Vlamingen hebben eerst onszelf geëmancipeerd, en nu emanciperen wij de anderen.

Dat is geen fascisme dat is altruïsme.


Het is te gek dat een socialistisch burgemeester Patrick Janssens het VB achterna loopt in functie van stemmenwinst.

Illustratie:

 

Graag verwijs ik ook terug naar een vroeger logje van de 'Antwerp philosophical society':

Patrick Janssens en de hoofddoek


Terug naar Joël De Ceulaer in zijn column:


Toegegeven, wij hebben een tijdje problemen gehad met een extreemrechtse partij die haat en onverdraagzaamheid predikte. Maar die partij is ondertussen van naam veranderd, dus daar kan het niet meer aan liggen. Het zijn juist de vijanden van het eigen volk die in onze pers hun fanatieke boodschap blijven verspreiden. Maar zelfs dát dulden wij.


Illustratie:

 

Als iemand een cartoon tekent van zijn profeet, steekt de moslim de wereld in brand. Als de Vlaming wordt geschoffeerd, slikt hij eens en werkt gewoon verder. Werken. Altijd maar werken.


In vorige twee zinnen krijg je mooi het patroon te zien dat het VB telkens weer bespeelt, de anderen (moslims, Franstaligen, Walen e.d.m) handelen verkeerd en onredelijk en de Vlaming moet zich dat steeds laten welgevallen en doet niks: hij werkt voort, laat zich misbruiken. Dat is de karikatuur zijn de veralgemeningen waarmee het VB een fascistische staat voorbereid. Hun droom is een onafhankelijke rechts Vlaanderen (met VB als grootste partij!), een droombeeld dat men nu o.a. met gratis vlaggenbedelingen en VL-stickers wil voorbereiden. Bij het soms terechte ongenoegen van de plaatselijke autochtone bevolking rond migranten voegt het VB (steeds openlijker)een tweede thema dat van een onafhankelijk Vlaanderen, een thema dat voor het VB een verkiezingspunt lijkt te worden. Een punt waarmee men binnen de huidige verwarring hoopt te scoren. Maar wat met Brussel? Daaraan gaat men voorbij.  Extreem rechts in Nederland (Wilders) poogt diezelfde idee te recupereren in een groot-Nederland...Maar dit extreem rechtse beeld van Vlaanderen of Groot Nederland zijn absoluut geen multiculturele staten binnen een naar mekaar toegroeiend Europa.. Waar etnisch zuiveringen toe leiden heb je tijdens WOII, gezien en in de Balkan.

Laat de nationalistische staten verdampen, in een verenigd Europa. Als het Westen de afgelopen 60 jaar welvarend werd en geen oorlog heeft gekend is het dankzij Europa en juist dankzij de afbraak van extreem nationalisme. Laat het niet via het achterpoortje van angst voor het vreemde terug opduiken. Naar mekaar toegroeien betekent grenzen slopen, geen nieuwe optrekken!!!


Column Joël de Ceulaer:

Tussen haakjes: ik neem aan dat u vorige week ook hebt gelezen dat de prominente Nederlandse politicus Geert Wilders graag zou hebben dat Vlaanderen en Nederland samen één rijk met één volk en één leider zouden vormen. Denkt u nu echt dat mijnheer Wilders dat zou willen als wij onverdraagzaam zouden zijn?


Opiniestuk van Geert Wilders uit de NRC: Nederland en Vlaanderen horen bij elkaar

De Nrc illustreerde zelf dit stuk met volgende veelzeggende (ironiserende) tekening van Ruben L. Oppenheimer:

Nederland_en_Vlaan_264562a

 

 

 

 

 

Geen demagogie, wel duiding en informatie, luisteren naar mekaars problemen en reageren zonder alleen aan verkiezinguitslagen in 2009 of later te denken, alleen dat alles kan leiden tot oplossingen; ook daar ligt de wezenlijke taak van de staatszenders: de dialoog positief aanpakken, niet uitsluitend polariseren omdat dat spannende beelden en uitlatingen geeft, zgn. 'boeiende televisie'. Nee, bedankt. 

Het journaal moet boven de dwang van de kijkcijfers staan, nieuwsmensen (en politici) dragen een enorme verantwoordelijkheid.

 

10:15 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: belgie, vlaams belang, joel de ceulaer, vlaanderen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.