30-06-08

Irak en de olie : Is alles slechts perceptie of worden uiteindelijk eerlijke handelsovereenkomsten gesloten waar de bevolking beter van wordt?

Hoe zit het nu met die Irakese olie gaat die vnl. via Westerse petroliumconcerns (Shell, Exxon Mobile etc)  met no-bid deals? Of wordt de mogelijkheid gegeven aan alle firma’s ter wereld deel te nemen, ook aan hen die geen Westerse belangen behartigen?

Zo klonk het vandaag via het vrt nieuws:

http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/buitenland/080630...

 

Zo ziet Al Jazeera het:

 

 

Zal de olierijkdom vnl. naar het buitenland vloeien of zullen de Irakezen er mee van kunnen genieten? Dat is respectievelijk de vrees en de hoop van de Irakezen zelf. Het wordt trouwens nog eerst een robbertje intern  (bek?)vechten vermits de Koerden zelf een groot aantal contracten hebben afgesloten die niet erkend worden door de officiële regering in Bagdad.  Het Koerdische deel van Irak streeft naar onafhankelijkheid (heeft eigen grensposten bvb) maar behoort officieel nog altijd tot Irak ook al vinden de Koerden van niet.

En is het zo dat de uiteindelijke oliecontracten objectief naar de meestbiedende zullen gaan ook al behoren die niet tot de Westerse grote concerns? Zal dat kunnen? Zal men dat laten gebeuren?

Of is wat we nu meemaken, de verklaring dat men eerlijke faire contracten nastreeft,  een schijnvertoning omwille van de perceptie? Perceptie voor de Irakezen en het Westen, zodat alles een schijn van eerlijke handelsovereenkomsten krijgt?

Ik vrees het laatste, al kan je nu enkel gissen. Vandaag 30 juni worden de no-bid deals ondertekend tussen de grote Westerse oliefirma’s en de Irakese regering. Is de informatie die men nu verspreidt rond toekomstige contracten waaraan alle landen meekunnen doen niet gewoon een zoethouder voor de eigen bevolking en ook voor mogelijke protesten vanuit de anti- of anders-globalisten?

Intussen krijgen de Amerikaanse basissen binnen Irak een steeds standvastiger karakter en kan de olie rijkelijk vloeien  richting Westen… Eerlijke contracten waar eenieder kan meedingen dat is voor later maar mooi om nu te vertellen op een ogenblik dat men juist anders handelt.

Perceptie weet je, alles is perceptie.

 

Zie ook:  http://www.handsoffiraqioil.org/2008/06/iraq-contracts-oi...

Interessant is volgend artikel uit de New York Times van vandaag (30/8/08) waarin men onder andere vertelt dat een onder Saddam lopend Russisch contract (nl. met Luke-oil) niet meer werd overwogen bij de huidige deals het ‘zou onrechtmatig verbroken zijn geweest 3 maand voor de invasie in Irak… De Russen  moeten wachten  (uitstel afstel?) op nieuwe ontwikkelingscontracten, de Westerse no-bid deals lopen nu.

http://www.nytimes.com/2008/06/30/world/middleeast/30cont...

18:06 Gepost door doeterniettoe in Irak | Permalink | Commentaren (0) | Tags: olie, irak |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.