16-06-08

De journalist als schietschijf: ‘Shooting the Messenger’.

Volgende documentaire  toont dat de media vaak deel van de oorlogsvoering van een bepaald regime zijn en dat je als regering feiten die je liever wil verbergen soms gewoon oplost  door de getuigen (in casu de pers) gewoon binnen het vizier te brengen en neer te knallen, monddood. Soms lukt het niet volledig, maar dan zit de angst er wel al goed in en zijn ze verder ongeschikt voor de job.

De knappe documentaire “ Shooting the Messenger van Al Jazeera brengt uiteindelijk aan de hand van voorbeelden uit Zimbabwe, Sri Lanka en Gaza een hulde aan de talrijke journalisten die hun leven riskeren om feiten, waarheid dus, bloot te leggen, te onthullen.

 

Waarheid rond feiten ken je slechts door verschillende standpunten te leren kennen, vandaar ook dat het werk van de pers zo belangrijk is voor een democratie. In een rechtszaal komen de verschillende partijen aan het woord maar voor nieuwsfeiten, politieke feiten lijkt dat vaak plots niet te hoeven, beter uitsluitend de eigen versie denken vaak degenen die aan de macht zijn. Zelfs hier in het 'vrije' Westen. De weerzin tegen Al Jazeera in de VS bvb. is onterecht, de zender brengt een meerwaarde in de nieuwsgaring. Een president die zo graag omspringt met het woord ‘freedom’ en die beweert die waarde zo hoog in het vaandel te dragen zou de eerste moeten zijn om die zender te verdedigen….

 

Shooting the Messenger (zeer de moeite)::

 

Part 1:

 

url: http://nl.youtube.com/watch?v=2gOpp-zcFUA

 

Part 2:

 

url:  http://nl.youtube.com/watch?v=eHK2-9SEB-w

 

Part 3:  http://nl.youtube.com/watch?v=cNfxlAnGUZg

Part 4:  http://nl.youtube.com/watch?v=l770SrFBTFA

 

07:15 Gepost door doeterniettoe in Media | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gaza, israel, zimbabwe, sri lanka, media |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.