14-06-08

Ierland zei: ‘No no no.’ Nee?

Noj0385965Ierland stemde dus Nee voor het Verdrag van Lissabon (Verdrag van Lissabon ) en daarmee krijgt Europa weer een slag toegediend i.p.v. er een te halen. 120.000 kiezers hebben dus de toekomst van Europa weerom geremd, om uiteenlopende redenen, ook redenen die niets met het verdrag van Lissabon te maken hebben.

 

De vraag blijft of je wel echt peilt waarover het gaat en je niet gewoon een of andere vorm van ontevredenheid meet. Zo is niet elke VB-stem hier in Vlaanderen een stem voor separatisme, dat heeft onlangs nog een enquête uitgewezen.  Ierland, het volk dat het meest van Europa al gekregen heeft, lijkt nu Europa af te straffen. Logisch? Allesbehalve. Vragen rond gemeenschappelijke zeg maar in casu  Europese belangen worden vaak geremd door angsten. Angst de eigen ‘vrijheid’ kwijt te raken, de eigen zelfstandigheid. Alsof die er nu wel is!

Gemeenschappelijke belangen hoef je niet te vragen via referenda edm, die voer je gewoon  uit. Je hebt vertegenwoordigers gekozen en die worden verondersteld de zaak goed te kennen en uit te voeren indien wenselijk. Democratie, meer precies referenda  rond moeilijke thema’s  werken meestal remmend. Een referendum en ja ook democratie vertrekt vanuit de veronderstelling dat je werkt met een mondige kiezer die rond de zaak nadenkt. Bestaat die wel of beter gezegd kan die voldoende impact hebben op de grote getallen waarmee een verkiezing noodzakelijkerwijze werkt om door te kunnen wegen? Ik vrees van niet.

Stel dat reusachtige landen zoals China hun bevolking (1,2 miljard) zou laten kiezen rond de globale problemen van het gebied dan zou zeker niet de beste oplossing gekozen worden vermits eenieder vooral zou kiezen voor die oplossing waar hij het meeste voordeel mee heeft.

En begrijpt hij het niet zegt hij ‘Nee’, dan denkt hij dat het bij het oude kan blijven….

 

 We zijn nog niet gewoon globaal te denken en daarom is het ook te gek sommige besluiten waar de hele groep beter van wordt afhankelijk te maken van ‘verkiezingen’, van referenda die veelal toch de vertaling zijn van gevoelens, niet van rationeel oordeelsvermogen.

 

Mooi past hierbij volgende bedenking van Uwe Jean Heuser uit Die Zeit van deze week (nr 25, 12 juni 2008) rond maatregelen die genomen zouden moeten worden tegen de exploderende energieprijzen, hoe een recessie van je afwenden?

 

“In deze gevaarlijke situatie hangt er veel van af dat alle belangrijke landen zich rationeel gedragen. En rationeel betekent: met oog voor het geheel.

Dat de VS tegenwoordig een bijzondere interesse voor samenwerking ontwikkelt en haar minister voor financiën veel in het buitenland is, is vanuit de Amerikaanse problemen bekeken geen wonder. Maar ook Aziaten en Europeanen hebben veel te verliezen en kunnen het zich niet veroorloven te verwijzen naar de vroegere eigenzinnigheid van de Amerikanen en zich te verkneukelen aan hun economische ondergang.

 

Een voorbeeld: De Chinezen alleen hebben meer dan een mijard dollar opgepot. Gebruikten ze deze reserve als drukkingsmiddel tegen de VS of als ze die zouden verkopen dan was het met de dollar gebeurd. Gelukkig weten de Chinezen dat ze onder de gevolgen daarvan nog het zelf het meeste zouden lijden. En ze hebben met een inflatie van 8% in het vooruitzicht reeds voldoende problemen. Bij de Indiërs gaat het niet anders. En zelfs de Saudis die door de olie rijk worden dan ooit begrijpen dat het slecht voor hen is als hun klanten aan economische kracht verliezen. Daarom stellen ze een globale krisisvergadering voor.

(…) Cooptition dat is wat de wereld nu nodig heeft een menging van concurrentie en samenwerking. Harder dan ooit strijden landen en ondernemingen om investeringen en welstand. Goed. Maar slechts gemeenschappelijk kunnen ze nu grotere brokken vermijden.”

 

 

Amy Winehouse zingt graag No, no, no. Geef toe in een mooi liedje dat blijft hangen.

Misschien te goed. They tried to make me go to rehab but I said: ‘no, no no’

Lyrics : http://www.azlyrics.com/lyrics/amywinehouse/rehab.html

 


Discover Amy Winehouse!

17:49 Gepost door doeterniettoe in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europa, verdrag van lissabon |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.