26-05-08

Pleidooi voor Buysse

BuysseportretCyriel Buysse  is terug ‘in’ tot grote verwondering van Terzake. Hij wordt plots herontdekt zegt Lieven Vandenhoute. Alsof hij ooit oudbollig is geweest…. Nee, de vrt schiet als omroep  tekort in het weergeven van originele Vlaamse werken. Een nauwgezette weergave van het sociale toneelstuk ‘Het Gezin Van Paemel’  bvb schreeuwt om een opvoering of verfilming. De vrt heeft er ooit een gemaakt maar het valt te vrezen dat die sedert de film van Paul Cammermans  nooit meer is vertoond en nu  verloren  is…. Terlkens een film hervertonen is makkelijker (en goedkoper) dan een stuk terug op het podium of op het scherm brengen. Maar had de vrt geen opvoedkundige taak die verder gaat dan ‘Flikken’?

 

De verfilming (in een bewerking van Claus )van ‘Het Gezin Van Paemel’  kan niet tippen aan het authentieke stuk, maar een film heruitzenden is goedkoop en makkelijk .. Het getuigt evenwel van weinig respect voor het authentieke werk door  elke zomer wél de bewerking te tonen maar nooit meer het origineel.

 

Wanneer krijgen we nog ooit een echte Buysse te zien en niet een zgn. ‘creatieve’ adaptatie? Tenslotte is Buysse nu met de vele migranten weer schrijnend actueel. Ook HGVP handelt  over migranten: toen waren miganten Vlamingen….

Zijn we dat vergeten?

Als volgende persiflage leeft “Het Gezin van Paemel” voort in het Vlaamse geheugen. De naam werd veranderd in 'Het Gezin Van Pamela'. Toegegeven deze persiflage op het stuk is zeer goed maar moet naast het originele naturalistisch stuk staan, vervangt het hoegenaamd niet.

Meesterlijke persiflage van Leo Martin en Gaston Berghmans die tegelijk er (even) Dallas mee inmengt én Monty Python. Een prettig terugzien.

 

10:00 Gepost door doeterniettoe in Literatuur | Permalink | Commentaren (0) | Tags: buysse, gaston berghmans en leo martin |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.