05-05-08

Het worldwideweb werd juist vijftien!!!

fish in fyke netEens een uitvinding ingeburgerd is lijkt het alsof ze altijd bestaan heeft. Het world wide web bvb. bestaat juist 15 jaar! Op 30 april 1993 werd de broncode voor het www. door de CERN vrijgegeven en kijk welke revolutie het intussen alom heeft veroorzaakt.

De invloed van het web is zo ingrijpend  (economisch, administratief, verkeer, kennissenkring etc) dat leven zonder het web haast ondenkbaar is. Door het web leef je anders,ook al wil je het niet. ‘Die Zeit’ geeft drie weken lang  een bijlage waarin ze de invloed van het net op ons bekijken. http://www.zeit.de/themen/wissen/computer/internet/index

 

Even een klein stukje (vertaald ) uit het inleidend essay: “Ons leven in het net”

 

Met het net wordt een verdere realiteit omspannen (verder in beide betekenissen) en meer nog dit is niet gewoon iets dat erbij komt maar het verandert ook de rest. Allen al doordat het de waarneming van dat alles verandert. Neem Google Maps of Google Earth  zij ontsluiten ons met kaarten en satellietopnamen de wereld op een andere manier: dat zijn functies met de hulp waarva     n we de ruimte waarin we ons bewegen anders zien als vroeger.

 

En daar waar het net niet is geeft zijn afwezigheid aan de aanwezigen een andere kleur. Zoals bij elke andere toont ook deze techniek juist haar effect wanneer ze niet ter beschikking staat. Wanneer je geen net kunt bereiken, wanneer je geen toestel hebt kunnen meenemen of wanneer de communicatie juist niet via het net kan. De authenticiteit van het kunstwerk, het niet te overtreffen breedbandkarakter van het persoonlijk gesprek, de lijfelijke enscenering van een opvoering of evengoed die van een politieke kiescampagne- de communicatieve rijkdom van deze ontmoetingen komt des te duidelijker naar voor hoe meer het net een dagdagelijks sociaal communicatiemiddel wordt.

 

Er is niet naast te kijken: het internet is een realiteit. Wij die in die verbrede realiteit handelen, offline en online, moeten zijn manieren van functioneren leren begrijpen, moeten zien waarin hij goed is en waarin slecht, zodat we niet in het net verstikken zoals de vissen, we moeten het leren gebruiken om onze ‘vrijheidsspeelruimte’ te verbreden.

 

(vertaald uit: http://www.zeit.de/2008/19/I-Einleitung-Essay-Leben-im-Netz )

 

09:30 Gepost door doeterniettoe in Web | Permalink | Commentaren (1) | Tags: internet, maatschappij |  Facebook |

Commentaren

Bedankt voor de vertaling, da's echt nuttig. Verbrede realiteit klinkt veel beter dan surrealiteit, virtuele realiteit of iets anders!

Gepost door: Henri | 06-05-08

De commentaren zijn gesloten.