03-05-08

China beweegt…Waarom reageert China gevoeliger op kritiek als de vroegere totalitairen?

De druk wereldwijd (VS, Japan, E.U.) op China om de Tibetaanse culturele autonomie te garanderen maakt indruk op China. Zulke synergieën  van vele staten wereldwijd is  uniek in de annalen van de buitenlandse politiek. Waarom reageert China gevoelig op zulke kritiek terwijl vroeger totalitaire staten gelijkaardige kritiek naast zich neerlegden?

Omwille van de markt. Sedert de Jakobijnen  is het grondprincipe van alle totalitaire staten het isolement, de autarchie. Deng Xiaoping was de eerste Chinese keizer die begrepen had dat die muur rondom eerder tot een gevangenis leek vandaar de vier moderniseringen die hij doorvoerde en die China in het begin van de 21ste eeuw tot een economische grootmacht maakte. Vandaag exporteert China op een dag evenveel als in het gehele jaar 1978 !!! 

“ Om het even of de kat zwart of grijs is, zolang ze muizen vangt is het een goede kat” zo trad Deng het kapitalisme tegemoet. En er worden er aardig wat gevangen.

China gedraagt zich als een grote firma ‘China Inc” niet als een klassieke totalitaire staat zoals Rusland of Iran die zich geen zorgen moeten maken over de meningen van de  rest van de wereld  zolang bij hen de olie rijkelijk vloeit en het Westen er afhankelijk van is. China reageert zoals een Wal-mart of een Lidl die op hun reputatie moeten letten. Ook daarom heeft China westerse PR-firma’s ingehuurd om haar imago op te poetsen.. Stalin en Mao mikten op  autarchie niet op aanzien. De Tibetanen kunnen daar voordeel mee doen tenminste als voldoende aandacht voor hun problematiek blijft ook na de Spelen.

 

Ideeën uit Die Zeit nr19 (30 april 2008): Druck hilft doch (Josef Joffe)

 
Boeiende (zoals altijd) dessous des Cartes rond Tibet  waarin duidelijk te zien is dat  men hun religieuze cultuur tot  iets folkloristisch wil herleiden.  Zie bvb (min8.45) waar je duidelijk ziet hoe elk respect van de Chinezen voor de Tibetaanse cultuur ontbreekt. Het lijkt een spelletje:  Tibetanen pesten...

 

00:52 Gepost door doeterniettoe in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, tibet |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.