20-04-08

Alleen in de kosmos? Implicaties.

sonde_voyager_plaque2Een mooie tekst van Martin Seligman in  ‘edge’ waarin hij de aandacht vestigt op het feit dat we misschien, waarschijnlijk zelfs uniek zijn in dit universum en ons dus een missie wacht ons bewustzijn te hoeden voor de algehele vernietiging van onze soort waartoe we (jammer genoeg) nu  in staat zijn. Een ‘vaardigheid’  die we via onze psyche, via ons zelfinzicht zullen moeten leren te overwinnen…

 

 

MARTIN SELIGMAN
Psychologist, University of Pennsylvania, Author, Authentic Happiness Psycholoog, Universiteit van Pennsylvania, Auteur, Authentiek Geluk


Wij zijn alleen


Als mijn wiskunde beter was geweest, dan was ik een astronoom in plaats van een psycholoog. Ik was op zoek naar de zeer grote vragen en het vinden van leven elders in het heelal leek de grootste van allen. Inzicht in het denken, emotie, en de geestelijke gezondheid werd tweede beste keuze - wetenschap voor zwakkere geesten zoals de mijne.

Carl Sagan en ik waren naaste collega's in de late jaren 60 toen we beiden les gaven in Cornell. Zijn met Il Shklovskii (Intelligent Life in the Universe, 1966) spannende boek verslond ik  in een sessie van vierentwintig uur en ik kwam tot de overtuiging  dat intelligent leven gemeengoed in ons melkwegstelsel is.

Het boek, zoals de meeste lezers weten, schat een handvol parameters als noodzakelijk om tot intelligent leven te komen, zoals de waarschijnlijkheid dat een geavanceerde technische beschaving zichzelf  vernietigt en het aantal "zonachtige" sterren in de melkweg. Hun conclusie is dat er tussen 10000 en twee miljoen geavanceerde technische beschavingen kunnen zijn. Sommige van mijn gelukkigste herinneringen zijn de besprekingen van dit alles met Carl, onze collega's, en onze studenten in de vroege uurtjes van Griekse nachten. En dit maakte ook van het universum een minder kille plaats. Wat een troost! Dat de homo sapiens  werkelijk een deel van iets groters zou zijn, dat er werkelijk talrijke beschavingen ginds zijn bevolkt door meer intelligente wezens dan wij, wijzer, omdat zij had de gevaren van voortijdige zelf-vernietiging hadden overleefd. Bovendien we zouden hen kunnen contacteren en van hen kunnen leren.

Een vliegensvlug programma tot het opsporen van intelligente buitenaardse radiosignalen werd opgestart. Homo sapiens zette juist zijn eerste stappen buiten de planeet; opgewonden keken we samen naar de maanlanding in de faculteitsclub.  We werkten rond de vraag hoe we zouden reageren als de mens een intelligent buitenaards signaal hoorde. Wat zouden onze eerste "woorden" zijn? We werkten op wat er zou worden geschreven op de haast onsterfelijke Voyagerplaquette die tegen nu ons zonnestelsel zou gaan verlaten, alleen om de vreemde afgelegen wezens  tijdvakken later te melden wie we zijn, waar we waren toen we waren en wat we waren (Moeten man en vrouw mekaar de hand geven? Nee, ze zouden kunnen denken dat we een aaneengevoegd organisme waren.).

SETI  (Search voor Extraterrestrial Intelligence) en haar voorlopers zijn bijna veertig jaar oud. Zij scannen de hemel naar  intelligente radiosignalen met drie miljoen deelnemers met hun eigen computers voor het analyseren van de input. The result has been zilch. Het resultaat is: nul.. Er zijn echter tal van excuses voor die nul, en veel reden tot hoop: slechts een klein deel van de hemel is gescand en grotere, meer efficiënte opstellingen komen online. Misschien gebruiken echt geavanceerde beschavingen geen communicatietechnieken met golven die we kunnen opvangen.

Misschien is  intelligent leven zo onvoorstelbaar verschillend van het onze  dat we op zoek zijn op totaal verkeerde "plaatsen. Misschien verbergt echt intelligent leven zijn aanwezigheid .  Daarom  veranderde ik van idee. Ik neem nu de nul hypothese zeer ernstig: Sagan en Shklovskii waren verkeerd: het aantal geavanceerde technische beschavingen in ons melkwegstelsel is precies: een

Wat is de implicatie van de mogelijkheid, die elke dag waarschijnlijker wordt, dat we alleen zijn in het heelal? Het keert de duizendjarige vooruitgang van een geocentrisch naar een heliocentrische naar een Melkweg gecentreerd universum, terug naar een geocentrisch universum. Wij zijn de eenzame lichtpunt in de duisternis zonder einde. Het betekent dat wij  kostbaar zijn , oneindig kostbaar. Het betekent dat het  nucleair of milieu cataclysme een oneindig veel erger lot is dan we dachten.

Het betekent dat wij een taak te volbrengen hebben,  een missie die alle komende tijden zal duren: te zaaien en vervolgens  intelligent leven te hoeden voorbij deze lichtblauwe stip.

Engelse tekst in Edge: http://www.edge.org/q2008/q08_1.html#seligman

 

10:30 Gepost door doeterniettoe in Wetenschap | Permalink | Commentaren (2) | Tags: voyager, carl sagan, seti, seligman |  Facebook |

Commentaren

Einde van een beschaving(?).
We helpen als mens ons biotoop en dat van heel wat anderen levensvormen op deze planeet naar de vaantjes maar voor de planeet “an sich” is dat echter niet zo erg - het leven kruipt immers net zoals het bloed waar het niet gaan kan.
Eénmaal we het leven op aarde zoals we dat tot nogtoe kenden hebben onmogelijk gemaakt zullen andere (primaire) levensvormen de boel wel overnemen en de levensloop kan herbeginnen.

Enfin, allerhande problemen die heden ten dagen onverwijld om een oplossing vragen en andere zeer belangrijke en gewichtige zaken die prioritair zijn voor de huidige beleidsmakers zullen zo dank zij de zelfregulerende eigenschappen van moeder Aarde niet langer meer van (Vlaams) belang zijn.

Een (niet meer zo veraf) roemloos einde voor diegene die zichzelf zo graag promoten tot de intelligentste onder de levende wezens…..De goden zijn goed, de priesters wreed.

Gepost door: De welvaartwatcher | 20-04-08

Welvaartwatcher legt zich bij de mens zoals hij zich nu gedraagt neer, wat tegelijk makkelijk is en zeer cynisch: de wereld zal wel nog ‘onze’ tijd duren en na ons de zondvloed, het leven herneemt zich wel… Dat kan, al is dat niet zo zeker een groot aantal factoren moeten aanwezig zijn om gevorderd leven zoals het onze te kunnen hebben. Een voorbeeld: je planeet mag niet te groot zijn (zoniet is er een te sterke zwaartekracht en kan niets bewegen), niet te klein (want dan kan er zich geen dampkring vormen) er moet in de nabijheid (maar niet té dicht) een grote planeet zijn zoals bij ons Jupiter waardoor meteoren veel vlugger daarheen gezogen worden en er dus voldoende tijd tussen twee inslagen door aanwezig is om op je planeet complex leven te vormen. Alleen al deze aspecten maken onze ontwikkelde levensvorm misschien wel uniek in de kosmos… Men sprrekt over “Rare Earth”…

Daarmee dragen we een enorme verantwoordelijkheid en die zet je niet zomaar opzij door het van je af te schuiven met er komt wel ooit nog eens leven. We hebben de tools om het besef van het belang van onze planeet te laten groeien, het net. Het bewustzijn dat van onderuit ook kan groeien. Elkeen die kinderen heeft gunt die ook nog een leven.

Op dit ogenblik is het milieubewustzijn nog sterk theoretisch maar het valt praktisch, in het dagelijkse leven van elkeen aan te pakken. Het gaat niet op deze problematiek op de overheid af te schuiven. Elk moet naar bestvermogen handelen, moet ook toelaten dat er grotere bedragen van de staatsgelden naar Europa gaan om de milieu/klimaat-problematiek aan te pakken. Wij zijn de wereld, meer precies elk van ons is het bewustzijn van de wereld, een resultaat van miljarden jaren evolutie. Ga jij omwille van consumptiegoederen die planeet als een drol wegwerpen???

Zal jij je kinderen als je sterft in de ogen kunnen kijken?

Gepost door: doeterniettoe | 22-04-08

De commentaren zijn gesloten.