10-04-08

Het net verrijkt, maar in welke zin?

Volgende film (uit de oerdegelijke reeks van de VPRO ‘Tegenlicht) belicht duidelijk de stand van zaken op het net vandaag. Is het net een verrijking? Financieel ongetwijfeld voor een aantal maar is het ook geestelijk een verrijking?

Sommige zoals Andrew Keen  geloven dat het internet gewoon de speelgrond is voor dilletanten en mensen die niets beters om handen hebben.  Anderen geloven dat  juist dankzij het net er enorme mogelijkheden wereldwijd openliggen. “It has huge potentials to make societies more democratic…”  Beide meningen komen aan het woord in  “Wiki’s waarheid”  over Web 2.0 waarmee men het interactieve aspect van het web wil benadrukken. (meer info nog op de Engelstalige wikipediablzn: http://en.wikipedia.org/wiki/Web_2.0 )

 

 

Zal men ook van die niet-commerciële mogelijkheden die het net heeft  gebruik maken? Gaat er een groter globaal bewustzijn groeien dat minder ik gericht is ?. Dankzij het net kan het en willen we als soort overleven zal het zelfs moeten. Het web is vaak nog te vaak een etaleren van ikjes die willen scoren. Daar heb je zulk ruim verspreidingsgebied niet voor nodig. Wel kunnen dankzij het net de positieve globale  ideeën (die in se  juist mensvriendelijk en soortbestendigend zullen zijn) het halen op die eeuwige zelfzucht die ons in allerlei nationalismen e.d.m. steeds weer strop zet.

 

Belangrijk is globaal te denken, Europees bvb in de betekenis van minder eng nationalistisch. Evenwel niet om van Europees een nieuw groter ik te maken in tegenstelling tot Aziatisch of Amerikaans.

We moeten wereldburger worden willen we overleven en natuurlijk hebben we een eigen identiteit, een eigen afkomst die je niet hoeft te verloochenen, integendeel, het is van daaruit dat je vertrekt, dat is een van je rijkdommen.  Alleen we leven niet meer op een plaats, we worden  wereldburgers. Dit tekstje alleen al kan werelwijd via het net gelezen worden. Doeterniettoe kiest voor het Nederlands omdat dat zijn taal is, omdat de eigenheid van elke cultuur een verrijking is.  Zoals andere culturen leren kennen eveneens enorm verrrijkend is en een must.  

De tijd van koloniseren is voorbij, de tijd van culturen aan de andere opleggen willens nillens is voorbij. We leven in een ander tijdvak leven: we zijn constant bij mekaar op bezoek en hij die het meest talen kent en het best communiceert kan mooie schatten uit het net opgraven. 

Let’s communicate.

Zie ook: http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/3940...

 

00:03 Gepost door doeterniettoe in Web | Permalink | Commentaren (0) | Tags: web, tegenlicht |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.