09-04-08

Ontgoochelt het net?

netresourcesIs de ontwikkeling van het internet verkeerd gelopen? Blijven vele van de talrijke mogelijkheden die het net biedt onaangeboord en verwordt dat net tot gewoon een andere mogelijkheid tot zaken doen? Is dat alles?

Het antwoord van Douglas Rushkoff  op de vraag waarin hij ooit van mening veranderde handelt over het net en zijn gevoelens rond de evolutie daarvan. 

 

Het Internet

Ik dacht dat het de mens zou veranderen. Ik meende dat het ons in staat zou stellen te bouwen aan een nieuwe wereld waarin we nieuw gedrag, waarden en relaties konden vormgeven. In de jaren 90 dacht ik dat de ervaring van het voor het eerst online gaan het bewustzijn van iemand even sterk zou veranderen als het toedienen van drugs in de jaren 60.

Ik meende dat Amazon.com een belachelijk idee was, en dat het internet het bedrijfsleven even makkelijk van zich zou afschudden als zij hadden gedaan met de oorspronkelijke hoeders bij het ministerie van landsverdediging..

Tot nu, althans het bleek anders te gaan.

Virtuele werelden zoals Second Life zijn verlaagd tot mogelijkheden voor marktverruiming: adverteerders van banken tot frisdranken kopen ruimte en creëren onechte personages, terwijl kinderen (en Chinese digitale arbeiders)  "spelgeld verdienen,  in het spel alleen te verkopen aan luiere spelers op eBay tegen echt geld.

De ondernemers die Facebook en MySpace laten draaien en de leden van deze online "gemeenschappen" zijn bereid om hun identiteit en idealen te geven voor een dollar, een doorklik, of een betere marktwaardering.

De ‘open source’ ethiek is opnieuw geïnterpreteerd door de lens van het ondernemerschap als "crowd sourcing" – wat gewoon betekent een manier om mensen te doen werken zonder tegenvergoeding. And even "file-sharing" has been reduced to a frenzy of acquisition that has less to do with music than it does the ever-expanding hard drives of successive iPods. En zelfs' file-sharing 'is teruggebracht tot een buitennissig verwerven dat minder te maken heeft met muziek dan wel met de steeds uitgebreidere harde schijven van opeenvolgende iPods.

Jammer, cyberspace werd gewoon een andere plaats tot zaken doen. De vraag is niet langer hoe gaat surfen op het net de manier waarop we de wereld zien veranderen, maar: welke  browser gaan we gebruiken om spul te kunnen kopen en verkopen in diezelfde oude wereld.

Oorspronkelijke tekst uit Edge in het Engels:

http://www.edge.org/q2008/q08_1.html#rushkoff

 

 

 

Tot daar zijn vertaalde Engelse tekst zoals in Edge verschenen. Wat het net wordt is volledig afhankelijk van wat deze soort ervan zal maken. In een kapitalistische ik-gerichte gemeenschap moest uiteraard het winstgevende aspect tot uiting komen. Al denk ik dat er ontzettend veel tegengas binnen het web zelf zit. Ettelijke mensen werken samen aan projecten waar ze niks mee verdienen, gewoon uit plezier van te communiceren, van ideeën te kunnen ontwikkelen. Deze evolutie, deze mogelijkheid tot samen denken en verder evolueren is belangrijk. Ik geloof dat de massa’s pulp die je evengoed op het net vindt uiteindelijk een saturatiepunt moet bereiken. Al leidt het wel tot massale afstomping en verslaving. Belangrijk is het voor eenieder dat in te zien en zijn eigen besluiten daaruit te trekken.

 

21:35 Gepost door doeterniettoe in Web | Permalink | Commentaren (0) | Tags: douglas rushkoff, internet |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.