12-03-08

Fascisme : samen tegen ‘het vreemde’, de niet tot de groep behorenden….

In een vorig logje brachten we een aantal typische kenmerken van het fascisme.

Kenmerk nr  3 was:

Identificatie van vijanden /zwarte schapen als een eenmakende factor - De mensen worden samengebracht in een eenmakende  patriottische buitennissigheid rond de noodzaak de gepercipieerde dreiging of de gemeenschappelijke vijand te elimineren: ras, etnische of religieuze minderheden; liberalen, communisten, socialisten, terroristen, enz.

 

 Vind je dit kenmerk  terug in de realiteit anno 2008 en waar? Hier  (jammer genoeg) voorbeelden uit de recente geschiedenis,om aan te tonen dat extremisme en ongenuanceerd denken van alle volken en tijden is…

 

Typisch  voor het fascisme is dat men zich afzet tegen bepaalde groepen. Door een gemeenschappelijke vijand creëert men een krachtige eigen groep en degene die er niet toe behoort wordt dan gezien als een vijand, de buitenstaander, de vreemdeling. Dat beeld wordt dan gevuld met alle collectieve  haat en angst van de eigen groep. Naarmate de haat groeit voelt de groep zich sterker ten opzichte van de vreemdeling.  In fascistisch Duitsland was het dan niet meer moeilijk je menselijkheid te vergeten eens je je volledig met deze ideologie vereenzelvigd had. Maar het is geen historische beweging die niet meer kan bestaan, die niet weer opduikt.

Toen Bush op een bepaald ogenblik zei in zijn eigengereide strijd tegen het terrorisme ‘Wie niet met ons is is tegen ons’ hanteerde hij een typische fascistische uitspraak, simpel en gewild ongenuanceerd.

 Ook in Rusland, zoals blijkt uit volgend filmpje:

 

 

Over het racistisch ‘wit’ gedrag in Europese voetbalstadia:

 

 

 

Opvallend zijn ook de reacties onderaan het filmpje op de You Tube site.  Sommige reacties zijn zo primitief en laag bij de grond dat je vermoedt dat  deze kerels alleen willen opvallen door hun ongenuanceerd wild branie-gedrag, en ze hier gewoon op zoek zijn naar clangenoten… Zij houden zich niet bezig met argumentatie en redeneringen, willen gewoon hun vooroordelen spuien.  Mag dat ‘in naam van de vrijheid’?  Beter zo publiek dan onderhuids, in het verborgene? En werkt een tegenbeweging productief of versterkt dat hen maar?

Een gelijkaardige problematiek heb je deze week in Nederland met de provocatief bedoelde Wilders-film affaire… Hoe ga je best daarmee om?

 

11:45 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fascisme, intolerantie, rusland, vs |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.