07-03-08

België, La Belgique, Belgien

In ” Le dessous des cartes”, de schitterende reeks van Arte waarin men telkens op 10 minuten via kaarten een bepaalde problematiek of de geschiedenis van een gebied uiteenzet, kwam België aan de beurt vanuit het thema: België op weg naar een scheiding?  Duidelijke uiteenzetting, ook dit keer, al kon Victor niet nalaten een aantal maal te zeggen hoe ingewikkeld de structuur van dit landje in mekaar steekt. Niemand zal dat ontkennen.

 

 

Enkele punten uit zijn betoog:

- Duidelijk is bvb dat Vlaanderen ooit solidair was met Wallonië toen godsdienst primeerde en toen we ons gezamenlijk verzetten tegen het protestantse Noorden.…

 

- Opvallend ook dat men in de uitzending steeds spreekt van le Flamand, terwijl het toch om 't Nederlands gaat (met een Zuidelijke tongval eventueel). Cultureel behoren wij tot de Nederlanden en het is onzin de Vlaamse cultuur daar los van te zien. Alleen hebben eeuwen van gescheiden ontwikkeling eigen trekken nagelaten (het zgn. meer katholieke – bourgondische tegenover het analytisch calvinistische); trekken die zich nu uiten in beide landen, die op mekaar vruchtbaar inwerken in deze eeuw van multiculturaliteit. De scheidingen tussen Nederland en Vlaanderen  worden cultureel meer en meer opgeheven. Kijk maar hoe vaak Z-Nederlanders al te gast zijn op ‘Hollandse”  talkshows en omgekeerd. 

 

Wikipedia over België: http://nl.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB

                          BHV:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Brussel_Halle_Vilvoorde

                          Taalwetgeving België: http://nl.wikipedia.org/wiki/Taalwetgeving_in_Belgi%C3%AB

 

Législation sur l’usage des langues en Belgique: http://fr.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9gislation_sur_l%27usa...

(Wat opvalt is dat de teksten tamelijk verschillen. Wenst de franstalige resp. nederlandstalige lezer slechts te lezen wat in het eigen ‘taal’-kraam past of datgene waarin hij aanleiding kan vinden om verongelijkt te reageren? )

 

Lode Wils in het studentenblad Veto  over de Vlamingen:

 

“Onze identiteit is Vlaams en Belgisch. Er zijn mensen die vinden dat ze alleen maar één identiteit zouden mogen hebben, dat België dus moet verdwijnen, maar ik zie daar geen voordeel in. Als ik de mensen tegen de schenen wil stampen -- en dat doe ik graag want dat is de enige manier waarop ze luisteren --, schrijf ik dat het uiteenvallen van België parallel verloopt met het uiteenvallen van Tsjechoslovakije en Joegoslavië, namelijk alle drie als een postume triomf van Hitler, als een postuum succes van de Duitse bezetting in de oorlog.”

 

Het ganse interessante interview in Veto:  http://www.veto.be/jg23/veto2304/wils.html

 

11:15 Gepost door doeterniettoe in Politiek | Permalink | Commentaren (3) | Tags: belgie |  Facebook |

Commentaren

"Opvallend ook dat men in de uitzending steeds spreekt van le Flamand, terwijl het toch om 't Nederlands gaat (met een Zuidelijke tongval eventueel). Cultureel behoren wij tot de Nederlanden en het is onzin de Vlaamse cultuur daar los van te zien."

Gelul. Belgisch is al heel lang geen Nederlands meer. Bovendien behoort heel België cultureel gezien allang niet meer tot de Nederlanden, doch veeleer tot Frankrijk.

Gepost door: Cpt. Iglo | 08-03-08

bedankt voor je reactie al lijkt ze niet to the point. De bedenking ging rond de taal die men in Vlaanderen spreekt en aanleert. Voor zover ik weet en ben vrij goed geplaatst het te weten is de officiële omgangstaal in Vlaanderen het Nederlands. Belgisch als taal ken ik niet captain....

Gepost door: doeterniettoe | 09-03-08

Kapitein Kapitein, wij behoren écht niet cultureel tot Frankrijk. Waar haal je dat nu vandaan? Je moet alles niet zo uniform zwart-wit bekijken. Trouwens, culturen zijn verre van statisch, moet je weten.
Ik vind dat je klakkeloos veel te snel leugens overneemt.
Als je trouwens kijkt naar landen als Duitsland en Frankrijk zelf, dan merk je evenmin een culturele uniformiteit. Dat is niet anders bij ons. Zeker met Zeeland, Noord-Brabant en met Nederlands Limburg hebben we veel gemeen.

Walen ervaren trouwens ook vaak dat zij minder met ons gemeen hebben en ervaren ons soms als Nederlandse toeristen.
Je weet gewoon niets Cpt. Iglo en hebt je leugens laten aanpraten door enkelingen en het aanzien als de enige waarheid. Zo werkt het niet hè?

Trouwens, taalkundig zijn we gegroeid naar het Noord-Nederlands, al legt de afsnijding van Nederlandse televisiezenders en het Verkavelingsvlaams in soaps daar wel een rem op. Verder bestaan er ook taalregisters om een verdere evolutie op gang te trekken.

Zorg voor nog meer culturele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen en onze talen groeien nog dichter bij elkaar.

Gepost door: Dzjul Kadul | 15-08-09

De commentaren zijn gesloten.