05-03-08

Muziekcanon voor de 20st eeuw

Muzieklijstjes zijn steeds opsommingen willen ze aan hun definitie voldoen. Evenwel zijn ze deze eeuw sterk veranderd in de zin dat ze inclusiever zijn. Ze richten zich niet meer zo sterk op een bepaald muziekgenre (klassiek, jazz, opera, musical enz), de aflijning tussen de verschillende genres verdwijnt. Die tendens zie je alom: ook tussen de verschillende ‘kunsttijdvakken’ en verschillende kunstdisciplines verdwijnen de grenzen.  Moderne dans brengt naast dans, muziek ook vaak woord en film. Jan Fabre probeert verscheidene kunstdisciplines uit en poogt in zijn komende tentoonstelling in het Louvre ook de verscheidene tijdvakken naast elkaar te zetten en met elkaar te confronteren waardoor je ze beter kan doorgronden. Klara heeft zijn muziekkeuze de laatste tijd sterk verbreed, het is niet meer louter klassiek; ook jazz, nieuwe muziek e.d.m. hebben er hun plaats. Alom dezelfde tendens dus. Inclusief dus geen afzetten tegen, maar opnemen, jezelf verrijken aan de cultuur van anderen. Het komt er op aan de werkelijkheid zoals die zich nu voordoet  beter te leren kennen en die realiteit  is zeer divers, pluriform, en zich daartegen verzetten is een achterhoedegevecht.  Het gezichtsveld verbreden is een boeiende reis. Met het volgende lijstje uit die Zeit maak je een reis doorheen  de acoustische ruimten  van de 20ste eeuw.

http://www.zeit.de/musik/Themenseiten/100-klassiker-liste

 

Wil je meer rond een bepaald werk weten klik je gewoon op dat werk en je leest de betreffende bespreking, ooit (de afgelopen twee jaar) in ‘Die Zeit’ verschenen. Makkelijk, niet?

Hier bvb. nog een aanvulling bij Luigi Nono’s Prometeo:

Nono wou met zijn werk het oor wakker maken….

 

 

http://d-sites.net/nederlands/nono.htm

 

 

Hoe knap van ‘die Zeit’ geen onderscheid te maken tussen kopers en niet-kopers van hun tijdschrift. Ook daar een opheffen van weer een grens, de financiële.  Eenieder die het wil kan hun tijdschrift zomaar lezen! Een aanrader. Bovendien brengt deze werkwijze hen waarschijnlijk extra abonnenten op, je leert het tijdschrift zo beter kennen, raakt ermee vertrouwd en tenslotte koop je het; dat leest toch nog altijd prettiger.

10:42 Gepost door doeterniettoe in Muziek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: muziek, inclusief denken, luigi nono |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.