18-01-08

Leven na 60: nu het lege gat? (vraag aan Paul Goossens in Phara)

Paul GoossensBovenstaande vraag viel me op onlangs (17/01/08) in de vrij goede laatavond talkshow ’Phara’. Paul Goossens, dat monument uit de Belgische sixties, onze eigenste 'Cohn-Bendit' werd zestig, verlaat het agentschap Belga en zat samen met Eddy Merckx in de uitzending.

 

De studentenleider werd o.a. bevraagd rond zijn pensionering en het lege gat dat nu voor hem zou kunnen liggen. Alsof leven uitsluitend  gebeurt binnen de kapitalistische werkschema’s van het ‘actieve leven’ en na 60  het een tijd van loslaten is van die rigide schema’s en je overgaat tot  nietsdoen en luieren, ‘profiteren’, je tijd vullen.   Ja voor iemand die kapitalistisch denkt, lijkt er geen alternatief, voor iemand als P. Goossens die een socialistisch beeld voor ogen heeft m.a.w iemand die geen vrede neemt met de bestaande sociale wanverhoudingen in de wereld betekent dat gewoon verder doen maar dan op andere vlakken dan vroeger, niet meer om geld te verdienen.

De ongelijke verdeling van de rijkdom is een blijvend probleem en moet worden aangepakt door ons allemaal met de middelen die ons ter beschikking staan.  Merckx engageert zich in de damiaanactie en plant samen met  Goossens een fietsproject voor Afrika bvb. Het valt op dat juist de tijd dat je wat meer loskomt van het verplichte arbeidsproces uit je zgn. ‘actieve’ jaren, je eerst dan ten volle de mogelijkheid hebt de zaken die je verkeerd in de wereld ziet vanuit eigen initiatieven aan te pakken. Vrij van eigenbelang.

Zolang de onrechtvaardigheid alom welig tiert en het socialisme te vaak ook in het spoor begint te lopen van nationalismen moet men  voldoende luidkeels blijven roepen.  Je leeftijd speelt geen rol. Leeftijd, nationaliteit, geslacht, overtuiging dat alles getuigt van hokjesdenken. We kunnen allen samen de ongelijkheid aan te pakken. Als we dat kunnen moeten we dat doen.   

 
Het is verkeerd te denken dat pensionering noodzakelijk postzegelverzamelen, sigarenbanden e.d.m betekent m.a.w bezigheidstherapie, je tijd vullen, alsof niks meer hier en elders nog recht te trekken valt. Juist mensen die minder gebonden zijn aan het arbeidsproces kunnen  vrijuit spreken, zonder onmiddellijk represailles te moeten vrezen op hun bankrekening.

 

In het socialisme komt het individu niet in de eerste plaats op voor zichzelf maar voor een eerlijkere verdeling van de welvaart voor allen. Misschien haal je daar geen stemmen mee, in een rijkere samenleving die angst heeft voor haar eigen rijkdom, jammer. Alleen kan je dat programmapunt nooit laten vallen wil je socialist blijven. Een socialist die achteraf goed betaalde manager in een privé firma  blijft m.i. moeilijk liggen.

 
Phara herbekijken:   http://multiblog.vrt.be/phara/category/herbekijken/

  

18:25 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pensioen, eddy merckx, engagement, paul goossens |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.