08-12-07

Chavez

Volgende reportage is hoegenaamd  niet pro-Chavez, toont eerder de zwakke kanten van de Bolivaarse revolutie zoals Chavez ze wil. Alleen kan je je vragen stellen bij de waarde van de conclusies die de reporter trekt. Hij poogt objectief te zijn maar is zo ironisch omtrent de verwezenlijkingen dat ie die eigenlijk ten onrechte minimaliseert. Zo lang is Chavez nog niet aan de macht en toch zijn er al grote verwezenlijkingen wat betreft voeding, onderwijs en geneeskunde. Dat er weinig computers zijn op school lijkt me hier dan ook spijkers op laag water zoeken. Hetzelfde geldt de bedenking rond de stalvloeren dat die schoner zijn in kapitalistisch gerunde farms… Uiteindelijk komt Chavez nog goed uit deze reportage  in weerwil van een reporter die absoluut niet pro-Chavez wil zijn.

Onderaan (slaag er niet hem hier te zetten, met mijn  excuses) de link naar de betreffende reportage,  toch wel vertrokken vanuit een zekere ironie. Die ironie stelt de 'journalist' veilig voor welke kijker dan ook, maar is dit dan nog journalistiek?  

Chavez heeft intussen de jongste verkiezing verloren. Dat bewijst zijn eerlijkheid wat verkiezingen betreft. Vanzelfsprekend is het dat je bedenkingen hebt rond zijn voorstel hem zeer grote bevoegdheden te geven… Al  kan je het ook wel begrijpen dat alom (ook in Venezuela zelf) massa’s kapitaal-lustigen wachtten op zijn val om de mogelijke staatsbezittingen alom te privatiseren. Zijn voorstel hem grotere macht te geven was waarschijnlijk ook ingegeven door zijn vrees wat er met zijn veranderingen zou gebeuren als ie president af is.  Privatiseren gebeurt nu eenmaal gretig binnen het kapitalisme, kijk maar in dit eigenste land hoe men ook hier begrotingen in evenwicht houdt...

Als een  anti-Chavez film  bedoeld lijkt het, al komt ie er nog behoorlijk uit. De armen zijn zonder twijfel beter af dan voor Chavez . De vroegere farmer die nu nagelverkoper is denkt anders over Chavez en blijkt nog geen vergoeding te hebben gekregen. De mensen in de barrio’s lijken tevreden ook al wordt er nog vaak geschoten.

Je verandert nu eenmaal een land niet in een paar jaar. Het lijkt alsof de reporter zulks wel verwachtte.

 

The trillion dollar Revolutionary, een tendentieuze en boeiende reportage van een land in de kering: 

Nacht van 8 naar 9 december in TerZake (Rudi Vranckx) , canvas-vrt2  daar mét Nederlandse onderschriften.

 

http://video.google.com/googleplayer.swf?docId=-649101800...

 

 

http://video.google.com/googleplayer.swf?docId=-649101800...

23:20 Gepost door doeterniettoe in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chavez, venezuela |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.