05-11-07

Waarom Al Jazeera International niet op Belgacom ?

 

 Every angle and every side, every time... waarom niet op Belgacom?

De vraag stelt zich, vermits je intussen ettelijke gelijkgezinde nieuwszenders hebt in het basispakket en bovenop nog zoveel boeketten tegen betaling  maar een ernstige nieuwszender 'die ook de niet-Westerse opinies geeft'  zoals Al Jazeera International lijkt niet te kunnen. Ik vraag me gewoon af waarom. Als het omwille van  de objectiviteit is dan hoort AJI er zeker bij vermits deze juist een betere balans in het bestaande pakket garandeert.  Vroeger waren Wolfowitz en Rumsfeld tegen de zender, ze verboden hem zelfs in Irak nog verder te opereren. Maar waarom waren ze ertegen? Ik vermoed juist omwille van de leugens die zij verspreidden  tijdens de inval, leugens die gemakkelijk door Al Jazeera ontmaskerd konden worden omdat  Al Jazeera correpondenten in de betrokken steden had.   Zeer tot ongenoegen van de VS…De VS verkoos embeddded journalism.  Officieel zei men van Amerikaanse zijde dat de bevolking de binnenkomende troepen verwelkomde. Al Jazeera kon aantonen dat de straten waarover  men sprak verlaten lagen, de leugen werd doorprikt. Niet een keer, meermaals. Geen wonder dat de Amerikanen niets begrepen van hun ontvangst in Irak,  ze hadden in eigen land zeer tendentieuze berichtgeving gekregen. The New YorkTimes bood trouwens  later zijn verontschuldigingen aan.

 

 Stel er komt een andere oorlog in het Midden Oosten dan heeft AJI een sleutelpositie. Zal Belgacom eenieder die breder wil worden voorgelicht  verplichten zich vlug een schotel aan te schaffen? Is er druk van binnenin of buitenaf om deze zender weg te laten?  Waarom? Signaalverdelers horen niet te censureren wat berichtgeving betreft. 

 

Al Jazeera International maakt het nieuws boeiend. Gelukkig woont in Quatar een rijke emir die dit alles sponsort ook al is deze zender voor hem een continue verliespost. Hij werkt de democratie in de hand en Al  Jazeera is een geschenk van het Midden Oosten voor de wereld, AJI  bewerkstelligt een democratischere nieuwsgaring alom.

 

Over Al Jazeera:

Volgend interview is interessant al behandelt het vooral de Arabische zender en niet zijn latere Engelstalig broertje, het interview is reeds 3 jaar oud:  http://video.google.com/googleplayer.swf?docId=8215363856...

 

 

22:40 Gepost door doeterniettoe in Media | Permalink | Commentaren (0) | Tags: al jazeera |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.