29-10-07

Botsende beschavingen of gewoon ongenuanceerde Amerikaanse politiek?

Een botsing tussen de Westerse wereld en die van de Islam zoals Huntington die schetst, is die er wel? Zijn er botsende beschavingen? Iedereen gelooft erin en juist dat is het probleem of beter wordt het probleem… In deze aflevering  van het oerdegelijke “ Le dessous des cartes.”  toont  Jean Christophe Victor duidelijk aan dat het bestrijden van het terrorisme zoals de VS die aangaat sedert 9/11, (de Islam als nieuwe vijand, nu Rusland is weggevallen als vijandbeeld…) heeft geleid tot méér terrorisme en een onveiligere wereld. Of met andere woorden: Bush en de zijnen hebben die wereld gekregen die ze juist wilden tegengaan. Arabieren en Joden hebben eeuwen samengeleefd, het is juist de scheidingspolitiek en het bekijken van Arabieren binnen Israël als tweede rangsburgers (met concreet minder rechten) dat het samenleven moeilijk maakt.

 

Het tendentieus aanpakken door de VS van het Palestijns-Israëlische probleem heeft de hele situatie nog meer verzuurd en verziekt. De  Arabische bevolking in de eenpartijenlanden in N-Afrika en het Midden Oosten  zitten met leiders die de V.S. volgen (wegens het grote geld en commerciële-militaire belangen) en democratische verkiezingen met meerdere partijen  vrezen. In sommige landen (Algerije bvb)  zijn dan weer religieuze  partijen verboden.

Dat de Arabische bevolking van zijn leiders vervreemd is valt niet te ontkennen en zij wensen  geen Amerikaanse  (niet-Islamitische )inmenging. De bevolkingen in de diverse Arabische landen voelen zich wat de buitenlandse politiek betreft met mekaar verenigd, hun solidariteit ten opzichte van de Palestijnen overschrijdt de plaatselijke verschillen.  Juist het ongenuanceerd steunen vanwege de VS  van de Israëlisch-Zionistische politiek versterkt de tegenstand binnen de Arabische bevolking, versterkt de onderlinge solidariteit en creëert tegelijk de afkeer voor het Westen. Zo creëert men een geschikte kweekgrond voor nieuwe terroristen.

 

 

http://www.dailymotion.com/video/x36tsk_un-choc-des-civilisations_politics

17:19 Gepost door doeterniettoe in Conflicten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: huntington, le dessous des cartes, islam, v s |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.