22-10-07

Noam Chomsky over Iran en de VS

De politiek van de VS lijkt zich steeds meer te focussen op Iran als nieuw gebied dat om een ingreep vraagt. Op Iran valt veel aan te merken maar evengoed op Israël dat over atoomwapens al beschikt (hoewel niet officiëel) en nooit het non-proliferatieverdrag heeft ondertekend, iets wat Iran wel heeft gedaan.

 

Een volledige nucleairvrije zone lijkt het beste voor alle partijen, dat lijkt toch een kwestie van gezond verstand, maar noch de VS en zeker Israël niet pleiten daarvoor… Dat zou juist moeten worden benadrukt maar vermits Israël al atoombommen (clandestien ) heeft (dat wordt door niemand meer ontkend- dat is gewoon iets ‘waarover men niet praat’…) is dat zowel voor Israël als de VS geen optie. Nochtans is dat de beste optie om terug iets meer stabiliteit in de regio te brengen en een wereldbrand te vermijden.

 

Noam Chomsky schreef vorige week nog een artikel daarrond. De huidige politiek van de VS is juist gericht op een isolering van Iran en dus een doorbreken van mogelijke handelsrelaties van andere landen (in casu Indië) met Iran.

Indië plande pijpleidingen van Iran over Pakistan naar Indië, de VS probeert deze transactie tegen te gaan en doet beloften die volledig in strijd zijn met een politiek die het nucleaire gevaar probeert uit te schakelen.

 

Hier Chomsky’s oorspronkelijke tekst:  Derailing a Deal

In het volgende logje de vertaling van dit artikel van Chomsky. Chomsky hoopt erin dat het congres toch nog wat realiteitszin voor ogen houdt en niet gewin als hoogste goed stelt maar het voortbestaan van onze soort.

 

16:24 Gepost door doeterniettoe in Conflicten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: iran, chomsky, vs |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.