01-10-07

Karambolage, cultuurzenders en Exqi...

We hebben het hier al ooit over Karambolage gehad,  dit informatieve programma dat prettig voorgesteld wordt, beantwoordt vragen waardoor je meer inzicht krijgt in de eigen gewoonten en die van een ander.

Arte zet telkens de laatste uitzending een week lang (of zelfs langer) gratis on demand op het net, http://www.arte.tv/fr/blogs-forums-video/1536692.html ,mooi voor elkeen die de zender niet via kabel of satelliet kan ontvangen.

 

Deze week gaat het o.a in “Le Mot- Das Wort” over de naamgeving van de dagen in de repectievelijke talen (Frans/Duits). In het Duits is het Dienstag en in het Frans mardi… Hoe verklaar je dat verschil? Of Mittwoch en mercredi  (ook de verklaring van ons Woensdag wordt meegegeven)? Vanwaar vendredi en Freitag?

 

Doodjammer dat de Vlamingen niet meedoen met Arte, het zou onze integratie en uitstraling binnen een naar mekaar toe groeiend Europa alleen maar bevorderen.

Ben Crabbé zei ooit in zijn Blokken tegen iemand “Ge kijkt toch niet naar Arte zeker..” alsof daar de meest onmogelijke programmatie zit, en je onnozel moet zijn om daar naar te kijken… Doet men zo aan ‘volkseducatie’ Ben of juist het omgekeerde?

Waarom geen cultuurzender Vrt-Rtbf, dat zou nog eens wat nieuws zijn en het hoeft nog niet zoveel te kosten ook, elke zender kan bestaande programma’s (of het rijke archief) zo bewerken dat ze voor de twee landsdelen begrijpelijk zijn. Geen beter middel om een taal te leren dan er veel in contact mee komen. Wij hebben die mogelijkheid. Nederland heeft al pakken cultuurzenders (  cultura , Holland Doc , geschiedenis kanaal ) in haar digitale pakketten zitten, waar blijft Vlaanderen?

en hier dan het goede nieuws: vanaf vandaag 1/10 om 18 uur kan je  zowel op Belgacom als bij  Telenet cultuurzender Exqi  ontvangen. Exqi zendt een aantal uren daags uit. Alleen bij Telenet zit het in het gewone digitale basispakket. Bij Belgacom zit het bij een reeks themazenders (kids, muziek, educatie ) van 14,95 € per maand.....  Belgacom herpak je omwille van mogelijke concurrentie en omwille van de kwaliteit van je basispakket! Doen!

 

 

 

15:30 Gepost door doeterniettoe in Media | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuurzenders, arte, karambolage, exqi |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.