30-08-07

Edvard Munch

…deed in zijn werk geen toegiften, bleef consequent doorwerken en wordt daardoor meer en meer van alle tijden, tijdloos. Zoals die andere groten: Rembrandt, Van Gogh…

Ook in zijn persoonlijk leven had hij het zwaar, zie je trouwens zo als je zijn doeken bekijkt. Zijn die doeken geen spiegels van je ziel?

 

Je kan nu enorm veel doeken van Munch op het net terugvinden. Ben je niet tot een museumbezoek te verleiden, hale dan je hart op in  Olga's Gallery. Is dat minderwaardig aan een museumbezoek? Is het beter het origineel te bekijken in een museum overvol toeristen ? In Olga’s gallery blijft het gewoon een afbeelding maar je kan die zien op een voor jou geschikt moment en op een voor jou geschikte plaats. Het is niet de originele verf, so what…? De museumnachten, de happenings, de met veel poeha aangekondigde  grote tentoonstellingen zijn wel publiekslokkers maar kunnen je ook afschrikken. Daar verdrinken de authentieke werken in de vloed media-aandacht. Daar zijn ze de talk of the town…Vaak een excuus om de eigen verveling te verbergen. Zulke evenementen zijn allesbehalve de ideale entourage om je sereniteit te behouden (laat staan terug te vinden) en met volle aandacht oog te zijn voor het werk. Met 100 tegelijk voor eenzelfde doek voorbijslenteren kan je moeilijk een zintuiglijke genot noemen, wel een martelgang, een verschrikking. Hoe goed het doek ook is. Het is zowat hetzelfde gevoel als een boekenbeursbezoek….

 

Mooi werk is te zien in Olga’s gallery die weer een nieuwe schilder in haar galerij heeft staan:  Edvard Munch. Haar virtueel museum wordt steeds ingeleid met een biografie van de schilder.

 

Mooi ook is de compilatie van werken van Munch ( op YouTube door Brendafohio ) : je ziet  een groot aantal doeken in een filmpje op muziek van Rachmaninov:

 

(het duurt wel even vooraleer je het filmpje kan downloaden.)  

 Wikipedia over Munch: http://nl.wikipedia.org/wiki/Edvard_Munch (Ned)Biografie die ingaat op de duistere kant van Munch:  http://www.leninimports.com/edvard_munch.html

11:00 Gepost door doeterniettoe in Kunst | Permalink | Commentaren (0) | Tags: munch |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.