21-08-07

Dwarsliggen of je conformeren: Patty Hearst en de S.L.A. (1)

We weten het allemaal, de wereldeconomie draait vierkant, moraal economie en milieu gaan in de 21ste eeuw  vaak niet samen, het land met de grootste schuldenberg heeft het militair voor het zeggen  en jij zit daar ergens en kijkt dit wereldcircus aan en weent zachtjes zonder het goed te beseffen…. (cfr Kafka, Auf der Gallerie )

 

The Symbionese Liberation Army raakt meer en meer in de vergetelheid en gelukkig maar denkt elkeen die zich conformeert  met de bestaande wereldorde. In de jaren zestig van vorige eeuw woei een nieuwe wind: men besefte dat je je doodeenvoudig niet kan neerleggen bij de bestaande situatie. Dat geldt nu nog alleen ben je intussen meer en meer gebonden aan je materialistische noden: een wagen- een eigen huis- een zekere toekomst- een zekerheid voor je nageslacht  dat alles maakt het leven  makkelijk, comfortabel en begerenswaard. Je leeft nu dus met een innerlijke gespletenheid in deze wereld van overvloed voor een minderheid. Hoe daar verder mee omgaan? Kies je resoluut voor de ‘ingezetenen’, het ‘gesettled zijn’, ‘het eigen belang’ m.a.w.  de  verdere uitbuiting van de rest van de wereld? Of zal  je je niet verzetten als je eigen positie in het gedrang komt, als een nieuwe ordening  zou opdagen waarin jij niet meer mee de eerste viool speelt?

Het probleem is dat elke vorm van idealisme (of noem het fundamentalisme) vaak een enorm fanatisme met zich meebrengt en tenslotte dus mijlen ver van het eigen ideaal blijft. Denk gewoon bvb. aan wat er met het communisme onder Stalin is gebeurd of vroeger nog hoe de Franse Revolutie ontaardde in bloederig fanatisme. Weg dan de broederlijkheid en de vrijheid ook al waren dat de idealen.

 

The Symbionese Liberation Army poogde in de jaren 70 dus de maatschappij te veranderen door het geld dat zij stalen van de rijken (de banken o.a.), terug te verdelen onder de armen.  Klinkt idealistisch al zal je zien dat niks zuiver is, sommigen werkten voor eigen gewin of gebruikten  dit argument gewoon om  keet te schoppen, want die nood had men toen toevallig.

 

The S.L.A. won enorm aan populariteit in de loop van haar acties. Het culmineerde met de kidnapping van de kleindochter van krantenmagnaat Randolph  Hearst, Patty Hearst.  Dit meisje werd gekidnapt en koos na een ‘herscholing’ (‘brainwashing’ zo je wil) resoluut voor de S.L.A. Ze brak met haar rijke (nu als corrupt bekeken) verleden en  nam de revolutionaire naam Tania  aan. Ze  deed mee aan  door de S.L.A. uitgevoerde  bankovervallen: ze werd duidelijk door de camera’s in banken gefotografeerd. Het ging  wel degelijk om beelden van de echte  Patty Hearst die haar revolutionaire vrienden dekte tijdens een overval…. Hier had je een rijkelui’s dochter en niet de minste die uit overtuiging mee banken roofde. Niet om haarzelf maar uit ‘idealisme’.

   

De knappe film over dit hele gebeuren “Guerrilla. The Taking of Patty Hearst” vind je jammer genoeg niet op het net, al is hij het bekijken meer dan waard. Het is een gevaarlijke film hij stelt namelijk je positie in vraag. Ga je maatschappijbevestigend leven of maatschappijkritisch en wat is de implicatie van die laatste levenswijze ? Neem je die implicatie erbij?

 

Hier de eerste 8 minuten van Guerrilla The Taking of Patty Hearst.

Guerrilla: The Taking of Patty Hearst - First 8 Minutes

Posted Nov 16, 2004

A documentary about the kidnapping of newspaper heiress Patricia Hearst, granddaughter of mogul William Randolph Hearst.

09:45 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: patricia hearst, dwarsliggers |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.