11-08-07

Homo habilis en homo erectus waren meer dan een half miljoen jaar tijdgenoten….

Wat moet je daaruit afleiden? Even freewheelen (en dan nog niet ver…) Deze mens hier die dit schrijft behoort tot de overlevende soort, de homo sapiens. Een voorouder van deze soort heeft dus met die andere soort de homo habilis wel een half miljoen jaar samen geleefd op aarde. Zij hebben mekaar waarschijnlijk ontmoet.  Beschouwde hij die andere als mindere die hij kon bejagen zoals wij nu (en wij zijn sapiens!!) nog altijd doen met dieren (wij doden zelfs nog altijd gorillas, bonobo’s chimpanzees ook al hebben die soorten veel DNA met ons gemeenschappelijk, het zijn maar beesten!!.)

 Ook soortgenoten doden wij en steeds meer, de laatste eeuw met honderdduizenden (voorbeelden te over..), we noemen hen vijanden, zij leven in “het rijk van het kwaad” en we maken ons wijs iets goeds te doen door hen te doden. Vaak doden we niet zelf maar kijken goedkeurend toe als anderen het in onze plaats doen.  Aan beide kanten worden die doders dan als helden terug binnengehaald…

Is het niet waarschijnlijk dat wij uiteindelijk gewoon de soort zijn die het handigst is geweest  in het overleven telkens een cruciale situatie zich voordeed de afgelopen miljoenen jaren. Wij waren het slimst en we hebben geen modus vivendi met die andere soorten gevonden. Misschien wensten we dat gewoon niet,  smaakte die andere soort gewoon lekker en hebben we ze in grote getalen ‘ontmenselijkt’ (verdierlijkt) en opgepeuzeld.

Toen wisten we niet beter, het lag in ons instinct, in onze natuur. Nu hebben we verstand, ‘ratio’ en kunnen ons daardoor laten leiden. Tenminste die mogelijkheid is ons intussen ‘aangereikt’ dankzij de evolutie.

 

Het doden, oppeuzelen van mekaar  doen we evenwel nog altijd. In grote aantallen bevechten we mekaar, steeds nog met hetzelfde motief: wij willen het beste stuk. Alleen is dat ondertussen oerdom, vermits we onze eigen toekomst inmiddels eenparig versneld oppeuzelen…(onze ecologische rijkdom, onze ecologische reddingsboei wordt kleiner en kleiner)

  

Kijk hier naar het nieuwsitem zoals het op de BBC kwam (RealPlayer):

 http://news.bbc.co.uk/media/avdb/news/science_nature/vide...   

Wiki over de soort die niet overleefde maar een half miljoen jaar met ons samenleefde:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Homo_habilis

De Homo erectus:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Homo_erectus

Hoe de mens evolueerde:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Evolutie_van_de_mens

over die tijdsoverlapping en speculaties daarrond:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/6937476.stm

 

(interessant is deze  laatste sitepagina even nader te bekijken. Er staat daar een lijst  van de populairste verhalen nu, velen handelen  over agressie: Legal fight over Red Cross symbol, Animal battle video becomes  hit, wat dit laatste onderwerp betreft kan ik het niet laten het fascinerende filmpje hier  neer te poten.

Een vakantiefilmje dat uiteindelijk een uniek en zeldzaam document wordt. Leerzaam is ook de tijdens het filmen ‘toevallige’ commentaar rond dit hele gebeuren. Ook wat deze ‘toekijkers’ zeggen en doen leert ons meer rond onze eigen soort anno 2007…

Voor het gevecht start zien ze dat er iets gaat gebeuren, de leeuwen kruipen dichterbij, men voelt zich ongemakkelijk vermoed ik: ze starten de auto. Klaar om evt. te vluchten. Het gevecht zelf volgt men met volle aandacht, geen commentaar even, slechts pure emotie. Het ik in hen is even afwezig, ze zijn een en al oog. Deze beelden raken onze oerinstincten, hier gaat het om overleven om geboorte en dood, een kleintje wordt door de leeuwen gepakt maar dit kleintje ligt deels in het meer. Kan het nog weg?Wat er verder gebeurt blijft hier even in het midden vermits je misschien het filmpje nog niet aanklikte.  Duidelijk is dat de toekijkers (en nog sterker onrechtstreeks ook deze hier aan zijn pc ..) dan meelij voelen met het slachtoffer, vrijblijvend meelij, fascinatie, besef van leven en dood. Hier gaat het rond de essentiële gevoelens. Life and Death. De eindscènes zijn onvergetelijk en maken van dit vakantiefilmpje plots een enorme documentaire.

De toekijkers blijken het zelf plots te beseffen vermits ze tegen mekaar zeggen dat ze hier geld van gaan kunnen maken. Ook dat is typisch menselijk/natuurlijk en eigentijds: telkens denk je  aan het eigen profijt, aan het “been” dat je mee naar huis kan nemen, geldhonger kan nooit gestild worden…

Dit filmpje leert nog een belangrijk iets: de kracht  die van solidariteit kan uitgaan. Vechten hebben we miljoenen jaren beoefend en we (onze soort) heeft tot hiertoe gewonnen. We kunnen beschut toekijken, zelfs terplekke, vanuit onze stevige terreinwagen.  We kunnen daar puur oog zijn. We kunnen evenwel best de solidariteit uit het filmpje toepassen in de toekomst, daar kunnen we veel uit leren.  

Solidariteit tussen alle mensen om de soort te laten overleven bvb? Samen daarrond een ideologie opbouwen. Leren hoe we dat kunnen aanpakken. Het ego in elk van ns bevechten omdat dat een destructieve weg is voor ons gemeenschappelijk voortbestaan.  Die solidariteit zal ons evt. kunnen laten overleven, dat wens ik ons toe.

Commentaren

In Bertem kom je geen leeuwen tegen... Of misschien toch? Kom eens langs op mijn blogje en win een weekendje voor twee in een luxegastenkamer in Bertem. Gewoon om de 50.000ste bezoeker aan mijn blog te vieren. Misschien geen leeuwen in de buurt maar wel lekker romantisch. Doen hé. Groetjes.

Gepost door: lieven | 11-08-07

De commentaren zijn gesloten.