09-08-07

’n Leerzaam avondje satelliet –zappen…

Wie even rondkijkt in de wereld gewoon via zijn televisiescherm kan al veel leren over de wereld en de verscheidene ideologieën. Het programma, de kanalen die je bekijkt  bepalen in grote mate je denken. Met de satellietschotel ben je iets vrijer. Je kan nagenoeg de hele wereld ontvangen, ook zenders die hier ideologisch minder(of niet) geliefd zijn of die weinig aandacht krijgen.  Je blijft met een satellietschotel slechts  beperkt door de plaats van ontvangst en door de technische beperkingen van je schotel. In de bespreking hieronder beperk ik me tot zenders die makkelijk in West Europa te ontvangen zijn via  Hotbird en  Astra.

  

Volgende zenders zijn interessant omdat ze alle samen genomen een totaalbeeld geven waardoor je  wereldproblemen soms  genuanceerder kan inschatten.  Wie deze zomer zich moest beperken tot de vrt heeft de indruk gekregen dat er haast geen nieuws is… (Lees: nieuwsstop wegens vakantie, zo lijkt het wel. Juli heeft het het ergste zitten. Alleen de sportredactie beleeft hoogtijden). ’n Geschikte tijd dus om de satelliet te verkennen en op je dak een schotel te installeren….

 

Hier een aantal zenders die  je aandacht verdienen, al vind je ze niet in het aanbod van  Telenet of Belgacom.  (Waarom niet?)

 

Afrika, het stiefmoederlijk bedeelde continent wat betreft nieuwe media heeft nu op Hotbird 3Atelesud. Veel Afrikaanse muziek tussen Afrikaanse nieuwsuitzendingen  door, een gezellige zender! Wat opvalt is hoe hoffelijk Afrikanen in deze zender met mekaar omgaan, met veel meer ‘égards’ dan wij  hier in het Westen.

 

Aljazeera International is intussen (na nog geen jaar)  een vaste waarde in medialand, en is onmiskenbaar een noodzakelijke  aanvulling voor wie alles wat de  Westerse nieuwsmedia doorgeven niet klakkeloos gelooft. Ook de Westerse nieuwverspreiding is enorm ideologisch gekleurd. Vandaar het nut van Al Jazeera. Boeiende nieuwsgaring. Veel van Al Jazeera International vind je terug op hun kanaal op YouTube. Deze week nog een interview met Jean-Pierre Bemba, de oppositieleider in Zaïre die na de verkiezingen vreest voor zijn leven en i.p.v. in het parlement in Portugal zit. Hier dit interview via YouTube:

Telesurtv , de zender van ‘progressief rood’  Zuid-Amerika. Het troetelkindje van Hugo Chavez. Dankzij Googlevideo kan je de dagelijkse nieuwsuizending van nagenoeg een uur op je pc ontvangen.  Wel uitsluitend in het Spaans. Hier bvb de korte nieuwsuitzending van gisteren 8/8/07 op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=j1V_3n4biZI  Een langere versie vind je op Google Video: TeleSUR Noticias 

 

Presstv : Een Engelstalige Iraanse zender die het Iraanse standpunt brengt. Interessant om het standpunt van de Iraniërs beter te leren kennen. Zeker nu Amerika steeds duidelijker Iran als het volgende doel, the next target, bekijkt  Je kan presstv  propaganda noemen, tja, maar het blijft interessant te zien hoe de Iraanse regering wil overkomen op het wereldforum. Ik vind het goed dat het nieuws nu niet meer uitsluitend bepaald wordt door CNN want ook daar vind je ideologische inkleuring…. Presstv wisselt nieuwsuitzendingen af met documentaires. Een kort voorbeeldje:

 

Veel landen hier in het Westen zien  televisie niet als een  medium om de massa te emanciperen, niet als een middel tot volksopvoeding.  Men gebruikt televisie hier vooral om de vrijheid van het Westen te benadrukken, Vrijheid is hier dan: een onnoemelijk aantal sexkanalen op de schotel, veel publiciteit en een eindeloze reeks tv-series die vooral op de oerdriften improviseren en politiek meestal enorm vrijblijvend lijken, behalve dan  wat een belangrijk aspect betreft zij propageren het Westerse leefmodel: rijkdom is voor eenieder bereikbaar en is het hoogste goed. Rijk zijn is beter. Naast de sexkanalen  ook een massa  religieuze kanalen met een ander type dat je poogt te overtuigen naar de telefoon te grijpen:  televisiepredikers. Zij hebben uiteindelijk dezelfde ideologie: ze benaderen eveneens de mens als individu die het kan maken als hij zich naar de top werkt.  Bij de religieuze zenders op het spirituele vlak.  Zelden  appeleert men de gevoelens van solidariteit met andere buitenstaande groepen,  integendeel meestal vergaart men mensen tegen een gezamelijke vijand….

 

Het nieuws is in het Westen  vooral een weergave van feiten. Banale en belangrijke doormekaar zodat belangrijk nieuws ontdaan wordt van haar mogelijk explosief karakter. Amper duiding op televisie want dat ziet men dan als gekleurd, neiging tot propaganda…

 

Wat blijft er dan over? Een kijker die het niet meer weet, die overspoeld wordt door informatie en daarom besluit het zich gewoon gezellig te maken, informatiekanalen links te laten liggen. Je weet tenslotte toch niet hoe alles juist zit. Ze doen maar… Waarom aan zulke zaken je tijd ‘verspillen’ Je houdt het liever gezellig, je besluit te  kijken naar vrijblijvende misdaadseries bvb…Misdaadfilms bestendigen overigens de bestaande sociale orde en creëren angst, angst die je van je kan afwerpen door de bestaande gezagsstructuren te interioriseren, je eigen te maken. Op deze redenering hoopt men: Wie deze orde doorbreekt doorbreekt mijn rust, mijn vrede. Alles houden zoals het is.

Best zo? Voor hen, de ingezetenen, die bestaande (wan)orde willen behouden.

14:19 Gepost door doeterniettoe in Media | Permalink | Commentaren (1) | Tags: satelliet, al jazeera international, 3atelesud, presstv, telesur |  Facebook |

Commentaren

je levert uniek hoogprofessioneel werk inhoudelijk zowel als technisch, chapeau
...nu even verder genieten van je blog, indien ik een oord waar men tips om alternatief te mediawatchen zou hebben, zou je blog hét schoolvoorbeeld zijn
http://filosofischverzet.skynetblogs.be

Gepost door: octo | 20-09-07

De commentaren zijn gesloten.