29-07-07

Nog wat downloadcapaciteit over deze maand ?

Goede gelegenheid om een schitterende documentaire te bekijken op volgende url::

" We feed the world " 

 

Schitterend breinvoedsel rond de moderne voedingsindustrie.

 

Verbijsterend als je ziet, wat je eigenlijk al lang weet, hoe wij met ons voedsel omspringen. De supersnelle aangroei van de bevolking vraagt een andere aanpak dan vroegere familiebedrijfjes al suggereert deze film dat het ook wel anders had gekund. De schaalvergroting en massaproductietechnieken  zijn  niet in het voordeel van de kleine boer in de ontwikkelingslanden, noch in het voordeel van het keuterboertje hier. Trouwens die laatste is nagenoeg  verdwenen.

In deze film zie je hoe zwarten clandestien de overkant van de straat van Gibraltar trachten te bereiken om dan in de groententuinen van Europa (Almeria) tomaten te komen plukken. Tomaten die nadien ook de Afrikaanse markten overspoelen en de plaatselijke boeren wegconcurreren. Tegelijk zie je ook hoe de tomatenplukkers vrij primitief hier in Europa moeten proberen te overleven.

Hetzelfde geldt in Roemenië waar naast de nog aanwezige plaatselijke landbouw mega-industriële landbouwbedrijven verrijzen. Men begint er met hybride groenten te werken die mooiere vruchten (maar daarom niet smaakvoller) afleveren maar waarvan het plantgoed telkens weer jaarlijks gekocht moet worden. De boer wordt daardoor meer afhankelijk van de grote zaadproducerende bedrijven. Hij kan niet langer terugvallen op plantgoed uit zijn voorbije oogst, bij hybride planten is dat namelijk niet mogelijk.

Ook in de visserij blijken kleine vissersboten betere producten af te leveren. De netten worden vlugger opgehaald en zijn daardoor niet zo loodzwaar. De vis komt daardoor ook niet onder zulke grote lichaamsdruk als bij het ophalen van de loodzware industriële netten.

 

Een aanrader, nu (nog?) op het net.

 

11:56 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voeding, industrialisatie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.