13-07-07

VRT-televisie, beschamend peil

 

 

De eerste alinea van het editoriaal van “

De Witte Raaf ” (mei 2007) legt overduidelijk de ziekte van de staatsmedia hier in Vlaanderen bloot:

 

 

“De publieke plaats van de intellectueel

 

Drie, vier intellectuelen die in een met koeienhuiden beklede container – een bouwsel van Stéphane Beel – over een ‘moeilijk onderwerp’ praten: dat is zowat de kortst mogelijke omschrijving van het televisieprogramma Container (1989), dat met de jaren tot een van de meest legendarische producties van de Vlaamse publieke omroep is gaan behoren. Container werd na tien afleveringen afgevoerd, maar het programma is eigenlijk nooit weg geweest. Recentelijk doken bijvoorbeeld Container-fragmenten op in Het ABC van de VRT (een alfabetisch geordende compilatie van sketches, bloopers en andere vermakelijke onzin uit 50 jaar BRT-archief) en stond een monitor met de Container-aflevering Over roes opgesteld in het decor van De laatste show, de vlotte praatshow-voor-het-slapengaan van de VRT. Container is een mythe – in negatieve zin dan wel. Container dient om mee te lachen, maar de spot klinkt al te zelfzeker en te rancuneus, en valt té vaak te beluisteren om niet symptomatisch te zijn. “

 

(fragment uit De Witte Raaf editoriaal (mei 2007) )

 

 

 De Witte Raaf, dit interessant en  bovendien gratis tijdschrift zegt het hier overduidelijk. De zelfgenoegzaamheid van de vrt heeft zijn grens bereikt. Moeilijke programma’s bestaan niet meer op onze staatszender.  Zij lijken ongewenst. Kijk even naar de programmatie van vijftien jaar terug. Zelfs ’s morgens had je informatieve programma’s, weliswaar vaak te schools maar in plaats van ze aan te passen en te verbeteren koos men de gemakkelijkste oplossing: alles  afschaffen. Dat is goedkoper. Weg schooltelevisie. Geen vervangende culturele of informatieve programma's tijdens de daguren.  In plaats daarvan Radio Donna op televisie (geen bezwaar tegen Donna maar geef toe dat is radio!)  en ‘natuurbeelden’. Goedkope televisie dus. Spotgoedkoop, behangpapier. Was  volksopvoeding niet een  opdracht van de staatszender ? Hier in Vlaanderen geen tegenhanger van de  ‘Learning Zone’ (zoals op BBC) of herhalingen ’s morgens van avondprogramma’s (zoals op RTBf of op de Nederlandse zenders). Wat cultuur betreft is Nederland stukken beter af dan België. Hier geen cultuurzender digitaal landelijk verspreid. Nederland heeft er verscheidene en hun gulheid (jaja!!) maakt dat een aantal ervan ook in België ontvangen kunnen worden via het net o.a.) Exqi hier wordt zeer ongelijkmatig verdeeld.

 

Dat commerciële zenders voor de wet van het grote getal moeten kiezen, ja dat moet om te kunnen overleven. Dat de staatszender die zenders evenwel kopiëert is niet te verantwoorden. Is onvergeeflijk. Alles moet wijken voor entertainment. Alles is "om te lachen", al het vroegere wuift men met een lach weg, intussen  overtuigd zijn van de eigen kwaliteit. Volgend jaar wordt het nog beter, zegt men telkens. Zo zeker van de eigen kwaliteit? Is het dan nu goed dat men zegt 'nog beter'?   Jij zit  in je zetel, zender op één of canvas en daar zit je  goed zegt de vrt (bedankt dat u naar ons keek, zegt de nieuwslezeres telkens achteraf…) Je vraagt je soms af waarom die getrouwheid ?

 

Het is hier vroeger reeds gezegd de vrt heeft het gepresteerd zich volledig van een groep mensen die iets meer zoeken dan louter vrijblijvend amusement, te vervreemden. Alles wat naar cultuur zweemt komt in een format terecht. Weetjes, en encyclopedische kennis wordt gebruikt voor televisiespelletjes (al mogen zelfs die niet te informatief en  moeilijk zijn: het moet steeds in multiple choice vorm…) Encyclopedische kennis wijst niet op intelligentie. Nooit een filosofisch programma op de vrt... Een lichtpunt op de vrt-zender: Lichtpunt, een uitzendig door derden....

 

De vrt verwordt tot een clubje “ons kent ons” mensen en de formats die succes hebben koopt men in van productiehuizen en juist dat maakt herhalingen (’s morgens bvb) al veel moeilijker: de vrt bezit haast niks meer aan eigentijdse programma’s. Alles wordt gemaakt en is bezit van productiehuizen (gerund door vroegere vrt-medewerkers die zelfstandig dit lucratieve handeltje openhouden…)

 

Met dit alles  maak je  geen vrienden maar so what…  Vlaanderen heeft recht op  meer gediversifieerde televisie, ook zij die iets meer willen. En die zitten in alle sociale klassen! Je moet naar de vele gediversifieerde zenders uit het digitale pakket van  ZDF of  Nederland kijken om nog andere televisie te vinden.

 

Denken, filosoferen, aarzelen komt niet op het scherm. Wel dat oeverloze gezwets urenlang over de goede benen of het doodvallen van bepaalde renners en daarna nog dat lange nakaarten. Nieuws kan alleen als er geen sport is. Is er een groot sportevenement dan komt dat als eerste item op het nieuws. Alsof dat belangrijk is buiten voor de betrokkenen. Het is rondom beschamend. Kijkt niemand dan naar het nieuws van buitenlandse zenders waar sport bijkomstig is en niet  hoofdzaak?

 

Kent de vrt zelfkritiek ?   

 

 

14:45 Gepost door doeterniettoe in Media | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrt, cultuur |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.